Inspectoratul General al Poliției Române: NU lăsați copiii nesupravegheați pe Internet. Sunt în mare pericol. Părinții trebuie să petreacă măcar jumătate de oră pe zi cu cei mici, să se intereseze de ce-au făcut în ziua respectivă

Lăsarea copiilor nesupravegheați pe internet, dar și fenomenul de bullying sunt două pericole majore care îi pândesc pe cei mici, afirmă Inspectoratul General al Poliției Române.
„Copiii sună la Telefonul Copilului în special pentru situații în care ei se simt inconfortabil sau chiar agresați fie în familie, fie la școală, fie de adulți, fie de semeni. (...) Copiii nu își mai doresc să mai meargă la școală, nu știu cum să reacționeze și atunci sună la consultanții noștri care îi pot ajuta să aibe o reacție. Cele mai frecvente cazuri de bullying apar la școală. Victimele sunt de regulă copii care pot fi vulnerabili, fie că au o anumită structură fizică sau o anumită inferioritate sau dintr-o anumită etnie sau cultură", a declarat psihoterapeutul Anda Păcurar, supervizor în cadrul Telefonul Copilului, informează Mediafax.
Dezvoltarea fără precedent a tehnologiei a adus la apariția bullyingului, precizează sursa citată.
Dacă în anii din urmă cele mai multe apeluri la Telefonul Copilului erau legate de agresiuni, de abuzuri în familie, în prezent cele mai multe sunt legate de acest bullying, de acest stres pe care copilul îl suportă în mediul social și nevoia copilului de a vorbi cu cineva care să îi poată să îi ofere un suport. Din păcate, în acești ani în care tehnologia evoluează foarte repede, copiii sunt extraordinar de stimulați și au nevoie de un suport. E firesc ca un copil (...) să apeleze la Telefonul Copilului pentru consiliere pentru că agresiunile asupra lui sunt mai mari decât puterile lui de a rezista", a adăugat Anda Păcurar.
O altă problemă cu care se pot confrunta copiii este legată de mediul online și de capcanele în care aceștia pot pica.
„Prin 2003-2004 amenințările aveau un caracter destul de ușor din punct de vedere al pagubelor. Era un virus care îți restarta calculatorul sau un virus care trimitea un mail la 50 de contacte. Din 2005 și până în prezent pe net apar amenințări mult mai sofisticate și cu impact grav. Avem acele amenințări informatice care îți cer să plătești o sumă de bani pentru a recupera datele, avem furturi de identitate, avem tentative de phishing. Nu în ultimul rând, sunt amenințările care generează venituri pentru rețelele teroriste, furturi de drepturi de autor", a declarat Denis Chiurtu, specialist IT.
Specialiștii îi sfătuiesc pe elevi să fie atenți de unde iși descarcă aplicațiile și să folosească parole complexe care pot fi cu greu sparte.
„Încercați pe cât posibil să descărcați aplicații doar din store-urile din magazinel oficiale. Nu descărcați aplicații din alte surse pentru că nu sunt verificate. Folosiți parole cât mai complexe diferite pentru fiecare cont. Să nu fiți darnici cu informațiile personale, nu le afișați peste tot. Nu postați poze cu voi, cu familia voastră decât dacă sunteți ferm convinși că ajung într-un cerc restrâns de prieteni și dacă aveți control asupra lor. Mergeți în vacanță, tentația este să dați check-in de la Vama Veche pentru că..de ce nu? Păi în momentul acela anunțați pe toată lumea că voi nu sunteți acasă. Este o invitație deschisă pentru oricine vă monitorizează contul , știe că nu sunteți acasă, că locuința este goală", a declarat Denis Chiurtu.
Autoritățile atrag atenția asupra rolului important pe care îl au părinții în evitarea pericolului pe care internetul îl poate reprezenta pentru copii.
„Am constatat că sunt foarte mulți copii care ne spun că părinții lor nu știu ce fac ei pe internet, nu le cunosc prietenii din mediul virtual. Mulți au spus că nu vorbesc cu părinții pentru că nu i-ar interesa, părinții sunt foarte ocupați. Încercăm să-i determinăm pe părinți măcar o jumătate de oră seara să își întrebe copiii ce au făcut în ziua respectivă. Bullyingul este tot o problemă pe care o studiem și nu vrem să devină un fenomen. Nu avem o denumire în Codul penal a infracțiunii de bullying, este de fapt un cumul de infracțiuni, amenințare, șantaj, jigniri, vătămae corporală. Prioritatea noastră este să avem grijă ca victima să nu devină un agresor", a declarat comisarul șef Ramona Dabija, director Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, din cadrul Poliției Române.
Conform unui studiu al IGPR, peste 18% dintre elevi susțin că părinții lor doar cred ca știu cu ce se ocupă ei pe internet, dar în realitate nu știu chiar tot, în timp ce alți peste 13% declară că părinții lor nu știu mai nimic despre ce fac în mediul online.
Peste 78% dintre elevii chestionați au un cont pe cel puțin o rețea de socializare, iar aproximativ 47% dintre dintre ei și–au selectat prietenii din mediul online din rândul persoanelor pe care le cunoșteau inițial în realitate.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Psiholog militar Laurențiu Niculescu: Asistăm la destrămarea psihică a unei întregi națiuni. Acest lucru trebuie oprit!

Tragedie șocantă: Un fost consilier USR s-a sinucis după ce a lansat pe Facebook acuzații explozive la adresa serviciilor secrete din România, aruncându-se apoi de la etajul unui bloc - VIDEO

De la ”Vaccinare în viteza a șasea”, la Terapie Intensivă. Mihai Leu, în stare critică la Spitalul Fundeni din București. Fostul campion la box și raliuri a fost transportat de urgență cu elicopterul

Cum explică profesorul Silviu Gurlui cauzele blackout-ului din Spania

Premierul Spaniei vine cu noi dezvăluiri despre pana masivă de curent care a lovit Peninsula Iberică: 15 gigawați de energie au dispărut inexplicabil

CNA susține că Hitler nu a fost homosexual. CIA contrazice CNA, care devine suspect de filo-nazism în favoarea LGBT într-un nou act de cenzură: Podcastul viral al lui Damian Drăghici cu Lidia Fecioru, scos de pe Facebook și YouTube
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)