ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambulanțe, autospeciale medic de urgență, autospeciale pentru stins incendii, autospeciale pentru persoane cu dizabilități, punct mobil de comandă, control și comunicații, ateliere și showroom-uri mobile, centre mobile de donare sânge, autospeciale de cercetare CBRN, autospeciale de intervenție la dezastre și calamități, autospeciale pentru deszăpezire, ambulanțe veterinare, ateliere mecanice mobile, autospeciale pentru recoltare sânge, cabinete stomatologice/radiologice mobile, motociclete medicalizate, autospeciale pentru suport logistic, biblioteci sau cinematografe mobile. Foodtrucks și containere.

Aceasta este lista produselor pe care le comercializază DELTAMED SRL, o firmă din Gilău (Cluj). Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) i-a fost, de-a lungul timpului, un partener de afaceri fidel. Recent, DELTAMED a câștigat o licitație în valoare totală de 48 de milioane de euro și va furniza către IGSU niște containere pentru căutare-salvare și multirisc. Firma are containere în lista de produse! Numai că din acele containere se servesc mici și pui rotisați, la intrarea în supermarketuri.

Despre aceste produse, firma DELTAMED spune, pe pagina sa oficială, că „după nenumarate proiecte speciale de vehicule și soluții mobile, am adăugat portofoliului nostru și soluții fixe, sub formă de containere ce pot îmbrăca – în funcție de dotarea lor – diverse destinații, dintre cele mai variate, cu aplicații atât în zona civilă, cât și în cea militară sau a situațiilor de urgență.”

Ce fel de containere căuta IGSU

Ȋn martie anul acesta, IGSU anunța că dorește să cumpere, prin licitație, containere mobile cu utilizare specială: „Lot 1 - Container suport logistic al intervenției tip I – căutare salvare” și „Lot 2 - Container suport logistic al intervenției tip II – multirisc”. Minim 10, maxim 100 de containere din fiecare lot. Valoarea estimată a contractului, fără TVA, era de 47.916.666,66 de euro. Bani proveniți din fonduri europene nerambursabile și fonduri bugetare – „Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020”.

Un container de tip I costă 208.333 euro și, conform specificației tehnice, „asigură materialele și echipamentele destinate operaționalizării și realizării în condiții optime a misiunilor specifice de căutare și salvare pe timpul intervențiilor ce se desfășoară la nivel județean/regional/național”. Containerul are sertare cu „echipamente pentru construcții și de ridicare, echipamente și accesorii pentru iluminat, echipamente genistice și de tâmplărie, echipamente pentru descarcerare, scule electrice, echipamente individuale de protecție, cort militar. Lungimea exterioră a containerului este de 7 m, lățimea de 2,5 m, iar înălțimea de 2,4 m.

Containerul de tip II costă 270.833 euro și „asigură materialele și echipamentele destinate operaționalizării și realizării în condiții optime a misiunilor specifice pe timpul intervențiilor ce se desfășoară la nivel județean/regional/național”. Ȋn plus față de containerul pentru căutare-salvare, acesta conține și echipamente necesare pentru paza și stingerea incendiilor, dar și de protecție pentru pompieri. 

Trei oferte financiare identice, una singură admisibilă 

După publicarea anunțului de participare, câteva societăți au solicitat clarificări privind documentația de atribuire. Printre acestea, și SC DELTAMED SRL, care a trimis 4 adrese. Cele mai multe.  

Astfel, prin adresa 80601, DELTAMED solicită să se permită ofertarea de corzi de salvare pentru alpiniști cu o rezistență de 32 kN. IGSU acceptă solicitarea. DELTAMED cere să se accepte și centuri pentru alpiniști care să corespundă altor standarde decât cele prevăzute în specificația tehnică. IGSU acceptă. E de acord și cu modificarea masei carabinei de la 80 la 90 de grame, și cu ofertarea unui scripete cu rolă dublă și blocator cu o sarcină de minim 5 kN, în loc de 6 kN, și cu corzi de alpinism dinamice cu o elongație de maximum 7,7% și o forță de impact de maximum 8,5 kN, în loc de minimum 8,5 kN. 

Mai departe, DELTAMED solicită să se permită ofertarea de trepiede pentru proiectoarele cu LED pentru iluminat având stativul metalic cu o lățime de maximum 1 m, și nu 550 mm, cât era trecut în specificația tehnică. IGSU acceptă. E de acord și ca greutatea unei cazmale sau a unei lopeți cu mâner din fibră de sticlă/compozit să fie de 3 kg, în loc de 2,5 kg, cât era prevăzut inițial.        

Au depus oferte pentru licitație trei firme: SC STIMPEX SA și SC GRADINARIU IMPORT EXPORT SRL, doar pentru lotul I, și Asocierea SC DELTAMED SRL și SC TERRA PALFINGER SRL, pentru loturile I și II.

Despre SC STIMPEX SRL am aflat recent că a câtigat un alt contract cu IGSU, în valoare de 1.229.980 euro pentru furnizarea de „morgi mobile”. La licitația cu containerele, STIMPEX a declarat că susținător financiar și tehnic este firma FHF FLURFORDERGERATE GMBH din Germania.

SC GRADINARIU IMPORT EXPORT SRL a câștigat și ea mai multe licitații pentru furnizare de autospeciale pentru pompieri. Potrivit jurnaliștilor de la Hotnews, firma, care a fost printre sponsorii PSD, a derulat, de-a lungul timpului, numeroase contracte pe bani publici. 

DELTAMED știm cine este: o firmă de succes care, prin calitatea serviciilor și produselor oferite, câștigă aproape constant licitațiile organizate de IGSU. 

Cât despre SC TERRA PALFINGER SRL, firma cu care DELTAMED s-a asociat în povestea de față, cu containerele, ea a fost fondată de SC TERRA ROMANIA UTILAJE DE CONSTRUCȚII SRL (99% din capital) care, la rându-i, are ca unic asociat INDUSTRIE HOLDING GmbH, cu sediul în Austria.

Și, deși pentru lotul de containere de căutare salvare, toți cei trei participanți la licitație au avut aceeași ofertă financiară, 20.833.300 euro, singura admisibilă a fost a celor de la DELTAMED și TERRA PALFINGER, cărora le-a fost atribuit întreg contractul, în valoare de 48 de milioane de euro. Adică 213.601.040 RON. Vreo 4,4 statui Cumințenia Pământului. Un sfert din cât va costa spitalul regional din Capitală. Business, nu glumă!  

Ce mai face DNA în dosarul 367/P/2013?    

Ziarul Evenimentul Zilei scria, încă din 2012, că „principalul client al firmei Deltamed SRL a fost și rămâne statul căruia i-a livrat peste 1.000 de ambulanțe în ultimii patru ani, din care o parte au mers, de la Ministerul Sănătății, către Ministerul de Interne. De aici aproximativ 150 de ambulanțe au ajuns să doteze SMURD-ul condus de fostul subsecretar de stat din Ministerul Sănătății, Raed Arafat. Între el și Vasile Gorgan, patronul Deltamed, există o strânsă legătură de prietenie care a fost cimentată în anii ’90, când Raed Arafat punea bazele la Târgu Mureș a primului serviciu de urgență SMURD. Conform datelor de pe www.e-licitatie.ro, Deltamed Cluj a livrat, în perioada 2007-2011, ambulanțe, mașini de pompieri și echipamente medicale pentru dotarea SMURD, dar și a altor unități spitalicești, de peste 160 de milioane de lei.”

La DNA se află înregistrat un dosar penal (367/P/2013), constituit ca urmare a sesizării făcute de Ministerul Finanțelor Publice în data de 13.11.2013, „privind aspecte de ordin metodologic în legătură cu aplicarea vizei de control financiar preventiv, în contextul achiziției de către Ministerul Sănătății a unor ambulanțe începând din anul 2010”. Deși dosarul a fost deschis în 2013, la începutul acestui an procurorii nu reușiseră încă să treacă de la urmărirea penală „in rem” (cu privire la faptă), faza de debut a unei anchete, la punerea sub urmărire penală a vreunei persoane. 

De trei ani, DNA tot strânge probe. Asta în vreme ce presa din Cluj, dar și cea centrală a făcut mai multe dezvăluiri importante despre acest subiect. Răspunzând unei solicitări venite din partea ActiveNews, DNA ne comunica în noiembrie 2015 că „dosarul la care faceți referire se află în lucru pe rolul Direcției Naționale Anticorupție – Structura Centrală, în acest moment, informații legate de stadiul anchetei nu pot fi oferite, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001 (n.r. – informațiile solicitate sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor, pentru că prin furnizarea lor „se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare”).