Intervenție în competența națională a statelor membre ale Uniunii Europene: România NU este obligată să legalizeze căsătoriile gay, dar TREBUIE să acorde drept de ședere soților de același sex
Noțiunea „soț” cuprinde, din perspectiva libertății de ședere a cetățenilor Uniunii și membrilor familiilor lor, soții de același sex, a arătat recent avocatul general Wathelet, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), într-o speță care privește România.
Curtea Constituțională a României (CCR) a solicitat instanței europene să clarifice dacă termenul „soț” poate fi interpretat și ca „membru al familiei” chiar dacă este vorba de o persoană de același sex căsătorită, într-un stat membru, cu un cetățean român sau al Uniunii Europene. Solicitarea CCR vine după ce autoritățile din România au refuzat să recunoască relația de familie dintre un bărbat de cetățenie română căsătorit în Belgia cu un bărbat de cetățenie americană.
Deși statele membre sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria între persoanele de același sex, ele nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al Uniunii prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, resortisant al unei țări terțe, un drept de ședere permanentă pe teritoriul lor, este concluzia avocatului general Melchior Wathelet.
Deși statele membre sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria între persoanele de același sex în ordinea lor juridică internă, ele trebuie să respecte obligațiile care le revin în temeiul libertății de circulație a cetățenilor Uniunii, arată concluziile avocatului general Melchior Wathelet.
Despre acest caz a avut o opinie și avocat Ana - Corina Săcrieru. Pe pagina sa de Facebook, aceasta a scris că „nu este adevărată susținerea vehiculată în sensul că, in general, CJUE ar pronunța hotărârile in conformitate cu opinia Avocatului General”.
„Jurisprudența Curții demonstrează că aproape jumătate din hotărârile sale nu au fost in conformitate cu opinia Avocatului General care este una consultativă, Curtea nefiind, de aceea, ținută de ea.
Mai mult, au existat cauze în care opinia însăși a fost contradictorie (https://www.ejiltalk.org/headscarves-and-the-court-of-just…/) in sensul că instituția Avocatului General a prezentat două opinii diferite asupra aceleiași probleme deduse judecății.
De asemeni este de subliniat faptul că opinia prezentată in cauza Coman recunoaște competenta națională a statelor membre UE de a defini instituția căsătoriei si familiei, dar sugerează că o definiție a căsătoriei ca fiind doar între un bărbat si o femeie ar fi învechită (outdating). Or, atingerea adusă competentei naționale a unui stat de a defini o instituție este contrară înseși Directivei privind dreptul la liberă circulație care prevede că recunoașterea acestui drept se face în acord cu legea națională. Practic, ceea ce afirmă opinia este că respectarea dreptului la liberă circulație ar trebui să determine redefinirea termenului de soți, mai presus de competența națională a statelor membre.
Această abordare pune în discuție însăși măsura în care mai subzistă competența națională a unui stat de a-și defini o instituție in ansamblul Uniunii Europene care are la bază tocmai respectarea acestui principiu”.
Coaliția pentru Familie a promovat în Parlament un proiect de modificare a Constituției, care să prevadă clar că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie". Dacă va fi aprobată de Parlament, modificarea mai trebuie adoptată și prin referendum național.
Pe același subiect

Sexul anal și oral recomandat minorilor într-o aplicație SECS de „educație sexuală” promovată de AGERPRES, Radio România Cultural și un site sponsorizat de BRD. Alianța Părinților protestează oficial și cere blocarea aplicației

Camelia Smicală a câștigat în instanță dreptul de a-și primi copiii acasă, deocamdată pentru 6 luni de zile. Mesaj emoționant al doctoriței: „Mulțumim presei din România și oamenilor care ne-au susținut. Fără voi am fi căzut...”

Dr. Adina Alberts dezvăluie un caz cutremurător petrecut într-un spital din România. I s-a refuzat IVERMECTINA și a murit

„A fost o tentativă de omor!” Ofițer în rezervă al Armatei Române, trântit la pământ, încătușat de jandarmi și dus la dubă pentru că a refuzat să poarte masca

După ce a interzis târgurile de Crăciun, dictatura sanitară și politică ne ia și mărțișoarele. Studiile au arătat însă că virusul NU se transmite de pe suprafețe

Gunoaiele lui Clotilde, verificate de DNA. Contractul atribuit fără licitație de franțuzoaică, verificat de procurori
Recomandările noastre

Merkel a anunțat la Consiliul European că la vară iese pașaportul digital UE! ROMÂNIA pe o listă a Pașapoartelor de vaccinare. „O amenințare kafkiană la adresa libertății noastre și o vacă pentru industria birocrației. Comisioane, specialiști, servicii!”

Brâncuși batjocorit la infinit de Ministerul Culturii. Coloana lui Brâncuși doborâtă de Ziua lui pe două capre la Muzeul Țăranului Român într-o „expoziție” de 218.099,44 euro din cadrul programului RO-CULTURA: Mirrors of Brâncuși

Atacul la Brâncuși este un atac la adresa națiunii române, a frumosului și credinței. Este un atac al urâtului și necredinței. „Arta nu s-a dezvoltat decât în epocile mari religioase. Când sentimentul religios scade urmează o decadență.” INTERVIU

“PACEPA NU A FOST AGENT CIA”. Interviu cu istoricul CNSAS Liviu Țăranu: “La Ion Mihai Pacepa falsul din memorialistică depășește 70%”. „Omorârea” lui Pacepa, o afacere de PR?
Persoane: Corina Săcrieru
Locații: Bruxelles
Subiecte: Casatorii homosexuale
Organizații: Curtea de Justitie a Uniunii Europene
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (3)