ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Cristoiu a scris pe blogul său despre Tudor Arghezi și acțiunile sale de la acea vreme, făcând o oarecare paralelă cu ce se întâmplă în prezent în societatea românească.

Relatând cele întâmplate pe 22 noiembrie 1942, atunci când la Stalingrad a început Dezastrul Armatei Române, jurnalistul spune că Tudor Arghezi nu a spus nimic despre Marea Conflagrație.

„Publicistul locuiește în Mărțișor, la curte. Tabletele sale dau seamă de problemele mari și mici ale gospodăriei. Geniul arghezian scoate publicistică de ținută din cultivarea zarzavatului la oraș și din hărnicia exemplară a găinilor din mahala. Personajele publicisticii sale sunt nu numai Paraschiva, Mitzura și Baruțu, dar și cei angajați contracost să muncească prin casă și prin curte”, a scris Cristoiu pe blog.

Jurnalistul aduce în discuție un personaj, pe numele Catinca, o femeie angajată de Arghezi să îl ajute în gospodărie, personaj ce are să devină comun în zilele noastre.

"Așa cum îl schițează tabletele sale, Tudor Arghezi e adeptul omului harnic, modest în pretențiile sale, om care-și știe măsura. Catinca e o femeie săracă, angajată de Arghezi ca să dea o mînă de ajutor în gospodărie. Marele poet o observă nu numai ca gospodar care o plătește, dar și ca gînditor al socialului. De aceea, așa cum se va vedea în textul reprodus de mine mai jos, Tudor Arghezi surprinde în Catinca un personaj tipic societății românești: Neisprăvitul cu pretenții”, a scris acesta.

În încheiere, Cristoiu relatează modul în care a ajuns Catinca, "mare șefă la Comuniști”, în timp ce Tudor Arghezi devenise șomer.

„Suntem în noiembrie 1942. Bietul Arghezi! De unde să știe el că peste doar șase ani, el va fi șomer, iar Catinca, mare șefă la Comuniști. Înscrisă în PCR, pentru c-a suferit exploatarea burghezo-moșierească, deși analfabetă, ea va fi promovată rapid: Primăriță, comandant de Poliție sau chiar decan la Universitate. Va fi în aceste posturi aceeași ca și în 1942: O neisprăvită cu pretenții. A dispărut Catinca o dată cu comunismul? Nici vorbă. Pe Catinca o regăsim azi din plin în cel care stă de dimineață pînă seara la crîșmă, trăind de azi pe mîine, dar care-i înjură pe cei pricopsiți, din cauza cărora trăiește el prost”, a mai spus Ion Cristoiu.