ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Cristoiu a comentat pe blogul său despre decizia Guvernului de a decreta ziua de 13 august zi de Doliu Național în memoria Reginei Ana.

Jurnalistul prezintă două întâmplări în care el și familia regală s-au întâlnit.

„Pe vremuri, cînd Regele Mihai era hărțuit de Putere și nu se încinsese în jurul Casei Regale Perinița de acum, cînd pînă și Ion Iliescu vrea să pună mîna pe batista de țucat, am fost invitat la un ceai de către Majestatea Sa și de Regina Ana. Reamintesc aici o constatare pe care am dezvăluit-o la vremea respectivă. Și Regele Mihai și Regina Ana m-au impresionat prin naturalețea din timpul dialogului. Obișnuit cu pozele artificiale pe care simțeau nevoia să le ia politicienii cînd ședeam de vorbă cu ei, ca de la om la om (unii se smereau, alții se fuduleau, cei mai mulți lăsau impresia că încearcă să-mi strecoare un bacșiș), am fost plăcut impresionat de atmosfera de familiaritate civilizată (opusă bătutului pe burtă) creată de cei doi”, a scris Cristoiu pe blog.

O altă întâmplare o are în centrul atenției doar pe Regina Ana.

„În vara lui 1992, cînd se aștepta de la Versoix răspunsul Regelui la propunerea lui Radu Câmpeanu de a candida la președinția României, l-am trimis pe George Stanca, din partea Evenimentului zilei, să transmită de la fața locului decizia care se lăsa așteptată. La întoarcere George Stanca mi-a povestit, amuzat, dar și plăcut impresionat, că în timp ce ei, jurnaliștii, așteptau flămînzi pe la porțile reședinței, a apărut, la un moment dat, Regina Ana, care i-a chemat înăuntru fluierînd în două dește. Cum sînt un dușman înrăit al pompei găunoase, Regina Ana fluierînd în două dește a fost pentru mine un alt fapt ținînd de naturalețea întruchipată și simpatică a Reginei Ana”, a povestit Cristoiu.

Deși din punct de vedere uman, jurnalistul o laudă pe Regina Ana, din punctul de vedere al istoriei, Cristoiu spune că soția Regelui Mihai nu reprezintă nimic pentru el.

„Ca jurnalist, așadar, omul care a fost Regina Ana a însemnat pentru mine naturalețea salutară. Ca istoric însă, Regina Ana nu înseamnă pentru mine nimic. A o compara cu Regina Maria, cum fac, din cîte văd, unele capete lovite de febră, mi se pare un fals grosolan. Regina Maria n-a fost numai soția Regelui Ferdinand. A fost și o făuritoare de istorie prin implicarea – mai mult sau mai puțin discretă, în treburile de stat. A fost pe front în Primul Război Mondial, s-a luptat, după război, prin călătoriile sale, pentru drepturile românești. Regina Ana a fost doar atît: Soția Regelui Mihai. Nici măcar soția Regelui Mihai în anii de domnie constituțională a acestuia: 1940-1947. A devenit soția Regelui Mihai după Abdicarea din 30 decembrie 1947. Nu poate fi comparată nici măcar cu Regina Elena. Aceasta a jucat un anume în Istoria țării”, a mai spus Cristoiu.

În încheiere, Cristoiu oferă anumite explicații a a deciziei Guvernului de a numi ziua de 13 august Zi de doliu național.

„Decretarea Doliului Național în memoria unei persoane înseamnă că moartea respectivei persoane a fost percepută de Poporul român ca o mare pierdere. Asta înseamnă că respectiva persoană a fost percepută de Poporul român drept cineva care a făcut ceva pentru România, drept o personalitate care a marcat destinul țării prin fapte istorice, fapte culturale, chiar fapte sportive. Din 1990 pînă în 2016 au trecut în neființă personalități de excepție ale României. Personalități care au lăsat românilor fapte însemnate din punct de vedere istoric. Ce a lăsat Ana de România Poporului Român? Eu, cetățeanul Ion Cristoiu, susțin că n-a făcut nimic pentru Poporul român. Nu e nici o critică, Doamne ferește! E pur și simplu o constatare. De fapt, Regina Ana nici nu era obligată să facă ceva deosebit pentru România. Nu e nici prima și nici ultima soție de personalitate care n-a făcut altceva decît să fie soție”, a încheiat Cristoiu.