ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Țiriac, președintele Federației Române de Tenis, a declarat într-un interviu acordat agenției Agerpres că dacă factorul politic nu ia decizii „radicale” în ceea ce privește socialul și tineretul, România va fi „de râsul lumii”, în ceea ce privește sportul.

„Dacă nu se ia o măsură radicală socială pentru sport și pentru tineret, o să rămânem de râsul lumii și în curând, nimeni nu-și va mai aduce aminte de cine am fost.


Adică 90% din cetățenii României de azi nu l-au văzut nici pe Țiriac și Năstase, nici chiar pe Hagi, care e mult mai tânăr ca noi, darmite pe Nadia (Comăneci - n.r.).O să fie mereu excepții, cum e Halep azi, cum e domnișoara Brânză, o să mai fie cineva la judo, însă o selecție naturală, nu avem”,a spus el.
 
Fostul mare tenisman a deplâns faptul că guvernele care s-au succedat la putere nu au acordat atenție priorităților naționale și spune că din cauza instabilității politice, ne-am câștigat o reputație negativă.

„(Guvernele) Nu acordă nicio prioritate altor treburi care la noi erau primordiale: infrastructura, trecerea la privat, tăierea birocrației, aici e problema mare, pentru că nimeni nu acordă atenție pentru că „vin alegeri”. Fie că sunt anticipate, fie normale, lumea caută să câștige câteva voturi în plus, care se erodează apoi.
Ne-am câștigat o reputație negativă, ca să zic așa, pentru această lipsă de stabilitate, că nu suntem în stare să ducem lucrurile înainte începute de ceilalți”,  a continuat președintele FRT.
 
Țiriac spune că dacă s-au acordat 2% pentru Armată, în condițiile în care nu avem cu cine să ne batem, nu înțelege de ce nu s-au dat 1% pentru tineret și sport.

„Dacă noi cheltuim 2% pentru armată și ne pregătim ca să ne batem cu cine? Cu Sf. Petru, cu cineva din aer? Poate să ne batem cu coronavirusul...Dar cu altcineva n-avem cu cine să ne batem, de ce să facem nu știu ce. Păi atunci de ce să nu dai 1% tineretului, copiilor, viitorului tău. Acolo este, acolo este viitorul națiunii. Degeaba avem noi olimpici la fizică, chimie, matematică, la toate, dar dacă n-ai un popor sănătos din toate punctele de vedere, atunci...”, a afirmat fostul mare sportiv.
 
Președintele tenisului românesc spune că modele pentru creștere avem în toată lumea, inclusiv lângă noi, în Ungaria. 
 
„Sportul românesc ar fi foarte ușor de ajutat: nu trebuie să inventăm nici mingea de tenis, nici pe-aia de fotbal, nici apa din bazinul de natație. E foarte adevărat că nu avem o bază materială pentru așa ceva, dar și baza aia materială pe care o avem, nu o folosim ca lumea: noi folosim niște bani doar ca să supraviețuim, iar așa nu se poate nici investi, nici termina.

Exemple avem. Uită-te la Qatar. Da, știm că e un emirat cu bani fără sfârșit, dar a făcut din sport prima prioritate, și după 15 ani câștigă campionatul Asiei la fotbal. Qatar, care nu avea fotbal deloc. Uită-te la maghiari. A spus Orban că sportul e prioritar și se vede peste tot. Uită-te la tenis: maghiarii nu existau. Acum au 3-4 jucătoare bune în top 100, au băieți care vin din urmă, au juniori, evenimente, au făcut campionat mondial de natație. Însă, trebuie să și vrea cineva.”, a mai declarat Țiriac pentru Agerpres.