ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Filiala Al Qaida din Mali a dat publicității o înregistrare video cu șase ostatici străini, între care se află și românul Iulian Gherguț, a anunțat duminică SITE, un centru american specializat în monitorizarea site-urilor Internet islamiste.

Înregistrarea video de 16 minute și 50 de secunde, nedatată, a fost publicată sâmbătă prin aplicația de mesagerie Telegram de către "Grupul de sprijinire a islamului și musulmanilor", o grupare jihadistă.

Cetățeanul român Iulian Gherguț, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, era agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali.

Ostaticii sunt prezentați separat în această înregistrare video de un bărbat care afirmă că nu au existat până în prezent negocieri pentru eliberarea lor. La sfârșitul înregistrării video, fără a formula vreo cerere, acest bărbat asigură familiile ostaticilor că "nicio negociere veritabilă nu a început" pentru eliberarea lor, afirmând totodată că discuții sunt "în continuare în curs".

Aceasta nu este prima înregistrare în care apare românul Iulian Gherguț. În noiembrie 2016, jihadiștii au dat publicității o înregistrare în care ostaticul român cere guvernului să asigure eliberarea sa din mâinile jihadiștilor grupării Al-Murabitoun din Burkina Faso, care au jurat credință teroriștilor Al-Qaeda. Gherguț a cerut atunci guvernului român și familiei să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea sa rapidă din mâinile grupării Al-Murabitoun, condusă de militantul algerian Mokhtar Belmokhtar.

Iulian Gherguț (39 de ani) făcea parte dintr-o echipă de patrulare, care asigura securitatea în perimetrul exploatării miniere de mangan de la Tambao.