ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce a anunțat că susține organizarea unui referedum pentru revizuirea Constituției pentru înlocuirea expresiei „între soți” cu „între un bărbat și o femeie” din definiția căsătoriei, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat că, în ceea ce privește comunitatea LGBT, trebuie găsită formula legală prin care parteneriatul civil să fie legiferat.

„În ceea ce privește comunitatea LGBT, trebuie găsită formula legală prin care parteneriatul civil să fie legiferat. De asemenea, trebuie legiferată clar situația familiilor monoparentale. Trebuie o discuție serioasă pentru a acoperi toate zonele. Dar una nu exclude pe alta”, a declarat Dragnea, conform Agerpres. 

Întrebat dacă partidul lucrează la un proiect de lege în acest sens, el a răspuns afirmativ. 

„Da. Deja lucrează chiar cu asociații din acea zonă. Se lucrează, au fost întâlniri cu asociații, cu ONG-uri din acea zonă. Nu a venit până acum la partid un proiect de genul ăsta, dar s-au deschis discuțiile și contactele cu aceste ONG-uri și le consider foarte bune”, a afirmat Dragnea.

Chestionat dacă data de 26 mai se confirmă pentru organizarea unui referendum pentru modificarea Constituției privind familia, așa cum „a ajuns în teritoriu”, președintele PSD a arătat că această dată nu este una oficială. „Nu știu unde a ajuns, nu e oficială. Exista o dorință mare de a veni la București”, a adăugat Dragnea. 

Referitor la organizarea unui miting pe tema familiei tradiționale, Dragnea a spus că legea referendumului nu este promulgată, astfel că nu se poate discuta de un calendar de acțiuni pentru că nu există „momentul zero" - momentul de referință”

„Și atunci când o să avem legea promulgată și publicată o să ne întâlnim și o să discutăm ceva foarte concret. Discuția a rămas, avem doar problema datei", a menționat liderul PSD.
 
Principalele prevederi ale proiectului preluat de PSD de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), potrivit Hotnews:

  • Uniunea consensuală este definită drept „asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de același sex în scopul organizării vieții lor comune ca viață de familie” și "se poate înregistra la ofițerul de stare civilă
  • Partenerii sunt asimilați soților, în materia: asistenței sociale, asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate, drepturilor pacientului, impozitelor și taxelor, prevenirea și combaterea violenței domestice și a altor fapte de natură penală sau contravențională săvârșite asupra unui membru de familie. În schimb, partenerii civili de același sex nu au dreptul la adopție. 
 
Coaliția pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituției privind definiția familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiția familiei. În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți", însă semnatarii inițiativei vor ca definiția să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de același sex. Astfel, inițiativa prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie".