ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sentință finală în dosarul în care fostul judecător Nicolae Aurelian Tomuș a fost trimis în judecată în dosarul Minore pentru VIP-uri.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au menținut sentința Curții de Apel Timișoara prin care fostul magistrat a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru o perioadă de trei ani.

Procurorii DIICOT au trimis în judecată în toamna anului trecut mai multe VIP-uri din Timișoara acuzate că fac parte dintr-o rețea specializată în racolarea și recrutarea tinerelor eleve, minore cu precădere, pe care le plasau clienților potenți financiar. Printre inculpații trimiși în judecată în acest dosar a fost și un magistrat de la Judecătoria Timișoara, Nicolae Aurelian Tomuș.

Procurorii l-au acuzat de Tomuș de șantaj, favorizarea infractorului și folosirea serviciilor unei persoane exploatate. "Rolul acestuia (n.r. al lui Tomuș) în rândul membrilor grupării infracționale avea o pondere foarte importantă prin funcția de judecător pe care o ocupa în cadrul Judecătoriei Timișoara. Această ocupație reprezenta un atuu foarte important deoarece îi ajuta mult pe fiecare dintre membrii grupării care se confruntau cu probleme ce implica încălcarea legalității”, au arătat procurorii în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Procurorii l-au acuzat de Tomuș de șantaj, favorizarea infractorului și folosirea serviciilor unei persoane exploatate. 

Fostul magistrat a recunoscut tot, alegând să fie judecat în procedură simplificată. Colegii magistrați de la Curtea de Apel Timișoara au fost mai mult decțt blânzi, l-au condamnat pe judecător la doi ani de închisoare cu suspendare pentru un termen de supraveghere de trei ani. Aceeași magistrați l-au obligat pe fostul judecător să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității la societatea de piețe a Primăriei Timișoara sau la SC Horticultura SA.

Sentința Curții de Apel Timișoara a fost atacată cu apel la Curtea Supremă, unde magistrații au menținut pedeapsa Curții de Apel aplicând și pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii.

În patru ani Nicolae Aurelian Tomuș poate cere reabilitarea (albirea cazierului), iar după acest pas se poate întoarce în magistratură.