ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a slujit Sfânta Liturghie pe  esplanada din fața Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș, chiar în ziua de prăznuire a ctitorului său, Sfântul Domnitor Neagoe Basarab.

Alături de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române s-au aflat: ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, ÎPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și PS Visarion, Episcopul Tulcii.

Anul acesta s-au împlinit 500 de ani de la sfințirea bisericii. In cuvântul său, Patriarhul Daniel a subliniat importanța principelui Neagoe Basarab pentru poporul român, în istoria căruia a intrat ca un iubitor al creștinilor și al neamului.
 
„Mărinimos sprijinitor al creștinilor din Orient și Balcani, al mănăstirilor de la Sfântul Munte Athos, de la muntele Sinai, al mănăstirilor Meteore de pe stâncile Tesaliei (Grecia), al Patriarhiei Ierusalimului și al Patriarhiei Constantinopolului, Sfântul Voievod Neagoe Basarab rămâne în conștiința istoriei neamului și a Bisericii Ortodoxe ca fiind un mare principe creștin-ortodox, cu viziune largă, apărător al moștenirii bizantine și cunoscător, în același timp, al culturii europene occidentale a vremii sale”, a spus PF Daniel.
 
De asemenea, Patriarhul României a adăugat că praznicul de azi îndeamnă la păstrarea și transmiterea dreptei credințe.
 
„Sărbătoarea de azi, cu multe semnificații bisericești și românești, ne îndeamnă să păstrăm și noi dreapta credință a sfinților și a înaintașilor noștri și să o transmitem generațiilor viitoare cu evlavie și dragoste de Biserică și neam, prin rugăciune și fapte bune, prin creșterea copiilor și tinerilor în credința creștin-ortodoxă strămoșească, prin zidirea de lăcașuri sfinte și prin ajutorarea semenilor noștri aflați în sărăcie, suferință și singurătate”, a continuat ierarhul.