ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doar o „interpretare pripită” a Ordonanței Militare nr.2, emisă de Ministrul Marcel Vela, ar putea duce la concluzia că nu se mai pot efectua servicii religioase cu participarea publicului, scrie juristul Ana Corina Săcrieru.

Ea spune că o „interpretare juridică a Ordonanței militare 2/2020 publicate aseară în MOF se înțelege că sunt permise slujbele religioase cu preotul înăuntru bisericii și credincioșii doar afară, respectând textul nemodificat al art. 3 alin. 2 din Ordonanța militară 1/2020”.

„Mare atenție la interpretările PRIPITE !


Interpretare juridică referitoare la serviciul religios:

Ordonanța militară 1/2020 este rămasă în vigoare sub aspectul celor precizate în cuprinsul:

„Articolul 2 Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise.

Articolul 3 (1) Se interzice organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spații deschise.(2) Organizatorii evenimentelor organizate și desfășurate în spații deschise, ce presupun participarea a maximum 100 de persoane, sunt obligați să dispună măsuri care să asigure distanța de minimum 1 metru între participanți"

Ordonanța militară 2/2020 completează Ordonanța militara 1/2020 sub aspectul exercitării serviciului religios, prin următoarele:

„1. La articolul 2 se introduc două noi alineate, alin.(2) și (3), cu următorul cuprins:

(2) Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.
(3) Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora”.

Așadar, dintr-o interpretare juridică a Ordonanței militare 2/2020 publicate aseară în MOF se înțelege că sunt permise slujbele religioase cu preotul înăuntru bisericii și credincioșii doar afară, respectând textul nemodificat al art. 3 alin. 2 din Ordonanța militara 1/2020.

Aceasta și pentru că, statul în reculegere, în fața unei biserici, la distanța de 1 m de alte persoane, pentru ascultarea slujbei religioase nu reprezintă "circulație" si, de aceea, nu i se aplică interdicția de depășire a celor 3 persoane din art. 3 al Ordonanței, articol care se referă la "circulație".

EXISTĂ două aspecte juridice esențiale peste care nu se poate trece decât cu încălcarea chiar a dispozițiilor celor două Ordonanțe militare:

1. Rămânerea în vigoare a art 3 alin 2 din Ordonanța 1/2020

2. Lipsa identității dintre teza „statului” în fața bisericii cu respectarea art 3 alin 2 din prima Ordonanță si „circulația” de la art 3 din a doua Ordonanța”, a scris juristul.
 
De altfel, Patriarhia Română a emis un comunicat de presă din care reiese că duminică, 22 martie, slujbele se desfășoară în aer liber, cu participarea în limita a 100 de persoane.