ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul Răzvan Bucuroiu, redactorul-șef al publicației Lumea Credinței, apreciază modul în care Episcopul Ignatie al Hușilor se implică în dezbaterea publică.

Într-o postare publicată pe o rețea de socializare, Bucuroiu aplaudă faptul că „episcopul Ignatie a știut să-și obțină libertatea interioară de conștiință și eliberarea din ghidajele comunicării instituționale”.

„Ne miră dar ne și bucură abordarea publică a episcopului Ignatie al Hușilor. Curajul său mărturisitor a devenit o marcă atitudinală, bunăoară. Aici ne întărim cu exemplul Sfântului Vasile cel Mare care i-a răspuns cu mult curaj lui Modest, dregătorul trimis în Cezareea de însuși împăratul arian Valens să-l "prindă în cuvânt" pe marele capadocian și să-l mătrășească. După ce a stat cu demnitate în fața "comisarului politic arian", Vasile l-a uimit pe acesta și pe cei de față cu răspunsurile sale. Drept pentru care Modest (eretic dar... obiectiv) concluzionează, scos din sărite: "Nici un episcop nu mi-a vorbit astfel, vreodată!" Răspunde Sfântul: "Da, pentru că nu ați mai întâlnit episcopi până acum!" - aluzie limpede la "episcopii" arieni numiți de puterea politică, dar și la episcopatul ortodox care a defectat în fața prigoanei imperiale.

 

Revenind la "cazul Ignatie" constatăm curaj, limpezime în exprimare, lipsă de inhibiție la atacurile seculariste, seninătate în retorică și în slujire (pe toate planurile). Vorbind prin diferite medii despre acest subiect, replica vine parcă de la sine: "De ce nu avem mai mulți asemenea lui Ignatie în Sinod?"

Fără să vreau să supăr pe nimeni, spun așa: pentru că episcopul Ignatie a știut să-și obțină libertatea interioară de conștiință și eliberarea din ghidajele comunicării instituționale (inerente, de altfel) anterioare crizei din prezent. Criză care antagonizează voit - și fals! - corpul clerical cu marea masă a mirenilor, care decredibilizează Biserica în bunele ei intenții și care maculează orice referire la sfințenie, percepte morale, obiceiuri și tradiții, ritualuri și sărbători creștine. Așadar, comportamentul comunicațional "ante-Colectiv" ar trebui revizuit căci am intrat cu certitudine într-o altă paradigmă media, în noi realități sociale, culturale, emoționale, generaționale implicate în chestiunile publice (vedeți inclusiv structura de vârstă a votanților ultimelor scrutine).

Pe de cealaltă parte, exemplul vlădicăi Ignatie nu este singular - dimpotrivă. Știu cel puțin 5-6 episcopi care au luat atitudine în ultima vreme (demnă, fermă dar urbană) în fața derapajelor media sau politice vizând Biserica. Deci, nu e nici pe departe silentio stampa, iar dacă lucrurile se antagonizează încă mai mult, știu sigur că se vor alătura și alții acestei baricade atitudinale spre care ne tot împing seculariștii prin jignirile lor susținute, cu recidivă chiar.
Eu tot mai cred (și mai sper) că prigoana media la adresa creștinilor este "o modă", care va trece și ea. Dar dacă nu e așa?!”, a notat redactorul - șef al revistei „Lumea Credinței”.