ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Românie, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj pentru clerul și credincioșii prezenți la ceremonia de binecuvântare a restaurării Mănăstirii Sf. Maria Radna, din județul Arad.

Consilierul președintelui, Sergiu Nistor, a citit mesajul lui Iohannis, după cum urmează și a fost postat pe siteul presidency.ro:

"Sunt deosebit de onorat să fiu astăzi prezent la marea dumneavoastră sărbătoare ca mesager al Președintelui României. Salutând acest eveniment important pentru întreaga comunitate a Bisericii Romano-Catolice, Excelenţa Sa, Klaus Werner Iohannis, îi felicită pe toţi cei care au contribuit la restaurarea clădirilor şi, în acelaşi timp, pe cei care au trudit la revigorarea vieţii spirituale a mănăstirii. S-a redat acestui important loc istoric nu doar strălucirea trecutului, ci şi binemeritate noi speranţe şi perspective de dezvoltare.

Prin ce se săvârșește astăzi şi prin tot ce se va continua începând de astăzi la Sf. Maria Radna, monumentul de arhitectură îşi adaugă noi valenţe celor istoric consacrate, de înalt loc de spiritualitate romano-catolică. Viaţa redată de restauratori mănăstirii şi viaţa redată de mănăstire comunităţilor din jur sunt exemple pentru capacitatea revitalizantă a patrimoniului cultural. Totodată, acest proiect dus la bun sfârșit este un simbol pentru capacitatea tehnică şi voinţa politică a României de a-și susține valorile. Pentru că din ce în ce mai mulţi sunt cei care înţeleg că ele sunt cele care ne consacră identitatea și diversitatea şi, deopotrivă, ne asigură o platformă pentru dialogul intercultural şi interconfesional.

Privind operele înaintaşilor noştri, dintre care ansamblul Sf. Maria Radna se distinge atât prin substanţialitatea, dar şi prin spiritualitatea sa excepţională, dăm dreptate unui mare gânditor care, acum mai bine de un secol şi jumătate, spunea:

«Una din condiţiile trudei omeneşti stă în acea proporţie dintre timpul sădirii şi cel al culesului, în care stă bogăția roditoare a fructului; şi în general cu cât plasăm mai departe ţelurile noastre şi dorim mai puţin să fim noi înşine martorii rezultatelor trudei noastre, cu atât mai mare şi mai bogată va fi măsura succesului nostru.»

Prin asumarea valorilor spiritualităţii de care România este atât de îmbelşugată, prin protejarea, conservarea şi restaurarea acestui tezaur în deplina sa autenticitate şi bogata sa diversitate, facem proba că şi noi, la rândul nostru, suntem capabili să avem ţeluri şi să plasăm mai departe marile noastre proiecte. Între acestea se află şi regăsirea locului firesc al credinţei în dezvoltarea umană, a rolului cultelor religioase în dezvoltarea unei societăţi coezive, a solidarităţii umane şi a dialogului interconfesional şi interetnic.

Europa unită, al cărei chip reflectă valorile unității în diversitate pe care a fost clădită, are nevoie astăzi, poate mai mult ca în alte dăți, de solidaritatea noastră. Prin impresionanta prezență a credincioşilor, unii dintre ei venind din străinătate, şi prin cea a înalţilor reprezentanți ai clerului romano-catolic, greco-catolic, ortodox, prin participarea autorităţilor publice centrale şi locale şi a oaspeţilor de peste hotare, mărturisim şi transmitem tuturor celor pe care îi reprezentăm la marea sărbătoare de astăzi de la Sf. Maria Radna că în acţiunea şi colaborarea noastră cheia de boltă este şi va rămâne întotdeauna moștenirea spirituală creștină: toleranță, respect, iubire şi pace. Vă mulțumesc".

Klaus Iohannis este de religie luterană, iar soția sa este romano-catolică.