ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alexandru Tălnaci are 14 ani și este din comuna Radovanu, județul Călărași. El a creat a creat un sistem ce vizează monitorizarea complexă a pacienților din spitale și a obținut locul I la un concurs de aplicații software organizat de Universitatea Politehnică din București, informează publicația Ediția de Dimineață, care a realizat și un interviu cu tânărul inventator.

Alexandru Tălnaci a povestit că și-a descoperit pasiunea pentru domeniul IT la vârsta de... 5 ani, atunci când a instalat sistemul de operare Windows pe calculatorul părinților. „De atunci, am început să mă informez și să învăț singur, după tutoriale de pe YouTube, editarea video, electronica și programarea”.

Ideea de a inventa o aplicație în domeniul sănătății spune că i-a venit de când era mic. „Am avut probleme de sănătate și îmi vedeam părinții cum se chinuiau să găsească un spital și un doctor bun. Acest lucru m-a marcat. Când m-am facut mai mare, am început să înțeleg situația, și așa am început să creez aplicații în domeniul sănătății”, mărturisește Alexandru. 

Prima aplicație inventată de el, „Bucharest Hospitals”, vine în ajutorul celor care vor să găsească un spital și un medic mult mai repede din București.  

A doua aplicație în domeniul sănătății, cea pentru care a fost premiat, este Smart Health Monitoring System care „vine în ajutorul doctorilor și asistentelor, pentru a gestiona mult mai bine monitorizarea pacienților și a oferi un grad mare de siguranță”, explică Alexandru. 

Aplicația „are în componență o brățară inteligentă wireless, pe care pacientul o va primi la internare cu istoricul lui. Aceasta măsoară pulsul și temperatura acestuia. Brățara cuprinde și un buton de panică, pe care pacientul îl poate apăsa dacă nu se simte bine, iar semnalele vor fi trimise în timp real către camera de gardă, unde va fi instalat un soft de monitorizare și hub-ul principal wireless.

Monitorizarea permanentă face diferența dintre viață și moarte. Orice secundă contează. De asemenea, la sistem pot fi conectați diferiți senzori și module wireless cum ar fi: senzor de ușă; senzor de efracție; senzor de mișcare; senzor de inundație și modul de relee. Pe lângă acestea, am mai inventat și un modul care are în componență: senzor de gaz, fum și temperatură. În momentul în care unul dintre senzori se declanșează, va informa automat utilizatorii softului și instituțiile de urgență”.

Pentru a realiza acest proiect, Alexandru a lucrat timp de 3 săptămâni, câte 3-4 ore pe zi. Singur, pentru că nu e nimeni să-l îndrume. „Tot ce am realizat până acum, am învățat din tutoriale de pe YouTube, iar părinții mei au fost singurii care m-au sprijinit financiar până acum, cumpărându-mi cele necesare dezvoltării proiectelor”, mărturisește adolescentul.

Deși nu are vreun mentor care să-l îndrume, Alexandru a câștigat cu proiectele lui numeroase premii, la competiții naționale și internaționale. 

Citiți interviul integral cu Alexandru Tălnaci aici.