ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși pacienții au fost bucuroși după ce s-a produs ieftinirea medicamentelor, iată că acum aceștia primesc o grea lovitură, mai multe tratamente dispărând de pe piață, iar acum bolnavii cronic, inclusiv cei care suferă de diverse tipuri de cancer, nu își găsesc medicamnetele de care au nevoie, anunță whttp://www.adevarul.ro

Ministerul Sănătății se află la un pas de a se alege cu o plângere penală din cauza lipsei de medicamente de pe piață. Asta pentru că anul trecut Ministerul Sănătății a luat decizia de a scădea prețurile la 1.500 de medicamente pentru boli cronice în așa fel încât să vină în sprijinul pacienților, iar acum măsura pare să se fi întors împotriva sa.

Reprezentanții pacienților atrag atenția că au existat cazuri în care pacienții au murit deoarece nu și-au mai găsit tratamentul de care aveau nevoie pentru a-și ține bolile sub control.

Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătății, spunea în vară că „au fost purtate discuții și cu CE ,și cu partenerii externi, și cu producătorii, asociațiile de distribuitori, cu lanțurile de farmacii ca să nu avem deficiențe în aprovizionare".

„Efectul pentru pacient o să fie exact contrar celui dorit de autorități. Nu doar că medicamentele nu se vor ieftini, ba mai mult pacientul când se va duce la farmacie, cele mai ieftine dispărând, aceeași rețetă costă mai mult", atrăgea atenția Laurențiu Mihai, director executiv al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, în urmă cu un an când oficialii de la minister și-au anunțat intențiile.

Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociației Producătorilor Internaționali de Medicamente, spunea că mai multe medicamente pot dispărea de pe piața din România pentru că se vor vinde pe alte piețe unde prețurile sunt mai mari.

„Zece medicamente din România pot pleca oricând către alte piețe unde prețurile sunt mult mai mari. Nu știm care sunt medicamentele care vor fi primele care vor dispărea de pe piață, dar în mod cert vor fi foarte multe medicamente critice pentru pacienți", a spus Dan Zaharescu.

Din cauza acestor ieftiniri, producătorii, distribuitorii și chiar farmaciștii au încercat să își pună afacerile la adăpost și au demonstrat că anumite produse pot să dispară complet, iar producătorii autohtoni de medicamente au anunțat că nu își mai permit să pună pe piață anumite produse care, odată cu reajustarea prețurilor, nu mai aduc profit.

Astfel s-a ajuns în situația în care la sfârșitul anului trecut, o listă neoficială alcătuită de medici arăta că aproape 100 de medicamente cu preț mic, folosite de foarte mulți pacienți, lipseau din spitale și farmacii. De altfel, în ultimii 7 ani, de pe piața din România au dispărut 900 de medicamente.

Astfel s-a ajuns în situația în care o mare parte dintre pacienți au constatat că din farmacii lipsesc medicamente esențiale, între care cele destinate afecțiunilor neurologice, neuropsihice, chiar și autocoagulantele.

„Avem deja semnale că nu se găsesc medicamente pentru cancer în farmaciile cu circuit deschis. Vorbim și de produse ieftine, dar și de produse scumpe care lipsesc. Iar pacienții au ajuns să scoată bani din buzunare. Unii mor cu zile", a declarat Cezar Irimia, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Cronice (APCR).

În trimestrul IV din 2015, piața farmaceutică a scăzut cu 30% în vânzări și cu 10% în volum. Iar această scădere este un efect direct al scăderii prețului la medicamente, spune Dragoș Damian, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Cu alte cuvinte, din cauza indisponibilității unor produse ieftine, pacienții vor fi nevoiți să se trateze cu medicamente mai scumpe.

„Autoritățile par a nu înțelege că nimeni nu poate face muncă patriotică într-o economie de piață", a declarat Petru Crăciun, farmacist și director al companiei de cercetare de piață Cegedim.