Laptele de pe piața din România are mari probleme. Analizele de laborator au scos la iveală ce conține de fapt: E greu de rezistat tentației de a scoate un ban în plus

Laptele, un aliment care este consumat aproape zilnic de români nu corespunde normelor și poate crea mari neplăceri consumatorilor.
Cel puțin asta rezultă dintr-un studiu realizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), care a comandat analize de laborator care au scos la iveală faptul că piața românească de lapte are grave probleme, anunță sibiunews.net.
Mai exact, 45% din laptele trimis la laborator pentru analize a fost găsit neconform. Laptele pe care îl găsim pe rafturile supermarketurilor conține sare, untură de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, făină, lapte praf, etc.
Conform datelor puse la dispoziție de ANPC, în cadrul unui control național privind laptele de consum s-a depistat că 80% dintre produsele controlate nu respectă normele legale - au conținut greșit, eticheta este eronată, depozitarea improprie etc.
Aproape toate metodele de falsificare descoperite pleacă de la folosirea apei tratată cu aditivi și cu alte substanțe.
"Din zece litri de lapte, dacă se adaugă unul de apă se obțin 11 litri de produs care vor fi vânduți, deci un profit mai mare. La cantități de câteva tone, profitul scos cu apă este foarte mare. Prin urmare, e greu de rezistat tentației de a scoate un ban în plus", precizează Cristina Parfene, inginer în domeniul industriei de procesare a lactatelor.
Așa cum susțin specialiștii, alte substanțe care se adaugă sunt untură de porc, uleiuri vegetale și seu. Pentru stabilizarea grăsimii adăugate în lapte se introduc și emulgatori. Această metodă se folosește pentru a se ascunde diluarea accentuată a produsului cu apă.
"Laptele contrafăcut astfel poate fi depistat când grăsimea nelactată se separă sub anumite forme, iar mirosul și gustul sunt ale grăsimii adăugate", dezvăluie inginerul în domeniul industriei de procesare a lactatelor.
Pentru a masca diluarea sau smântânirea se mai folosește sare, adaos de amidon (făină de grâu sau alte materii). Acestea au rolul de a corecta densitatea. Laptele falsificat cu făină se poate verifica cu o picătură de tinctura de iod. Dacă apare o pată albastră, laptele nu e autentic.
"Diluarea este realizată atât de marii procesatori, care pot ascunde mai ușor aceste falsuri cu ajutorul echipamentelor moderne, cât și de micii fermieri când își vând lapte direct la populație sau la marii procesatori", ne mai explică specialistul.
Cel puțin asta rezultă dintr-un studiu realizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), care a comandat analize de laborator care au scos la iveală faptul că piața românească de lapte are grave probleme, anunță sibiunews.net.
Mai exact, 45% din laptele trimis la laborator pentru analize a fost găsit neconform. Laptele pe care îl găsim pe rafturile supermarketurilor conține sare, untură de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, făină, lapte praf, etc.
Conform datelor puse la dispoziție de ANPC, în cadrul unui control național privind laptele de consum s-a depistat că 80% dintre produsele controlate nu respectă normele legale - au conținut greșit, eticheta este eronată, depozitarea improprie etc.
Aproape toate metodele de falsificare descoperite pleacă de la folosirea apei tratată cu aditivi și cu alte substanțe.
"Din zece litri de lapte, dacă se adaugă unul de apă se obțin 11 litri de produs care vor fi vânduți, deci un profit mai mare. La cantități de câteva tone, profitul scos cu apă este foarte mare. Prin urmare, e greu de rezistat tentației de a scoate un ban în plus", precizează Cristina Parfene, inginer în domeniul industriei de procesare a lactatelor.
Așa cum susțin specialiștii, alte substanțe care se adaugă sunt untură de porc, uleiuri vegetale și seu. Pentru stabilizarea grăsimii adăugate în lapte se introduc și emulgatori. Această metodă se folosește pentru a se ascunde diluarea accentuată a produsului cu apă.
"Laptele contrafăcut astfel poate fi depistat când grăsimea nelactată se separă sub anumite forme, iar mirosul și gustul sunt ale grăsimii adăugate", dezvăluie inginerul în domeniul industriei de procesare a lactatelor.
Pentru a masca diluarea sau smântânirea se mai folosește sare, adaos de amidon (făină de grâu sau alte materii). Acestea au rolul de a corecta densitatea. Laptele falsificat cu făină se poate verifica cu o picătură de tinctura de iod. Dacă apare o pată albastră, laptele nu e autentic.
"Diluarea este realizată atât de marii procesatori, care pot ascunde mai ușor aceste falsuri cu ajutorul echipamentelor moderne, cât și de micii fermieri când își vând lapte direct la populație sau la marii procesatori", ne mai explică specialistul.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Psiholog militar Laurențiu Niculescu: Asistăm la destrămarea psihică a unei întregi națiuni. Acest lucru trebuie oprit!

Tragedie șocantă: Un fost consilier USR s-a sinucis după ce a lansat pe Facebook acuzații explozive la adresa serviciilor secrete din România, aruncându-se apoi de la etajul unui bloc - VIDEO

De la ”Vaccinare în viteza a șasea”, la Terapie Intensivă. Mihai Leu, în stare critică la Spitalul Fundeni din București. Fostul campion la box și raliuri a fost transportat de urgență cu elicopterul

Cum explică profesorul Silviu Gurlui cauzele blackout-ului din Spania

Premierul Spaniei vine cu noi dezvăluiri despre pana masivă de curent care a lovit Peninsula Iberică: 15 gigawați de energie au dispărut inexplicabil

CNA susține că Hitler nu a fost homosexual. CIA contrazice CNA, care devine suspect de filo-nazism în favoarea LGBT într-un nou act de cenzură: Podcastul viral al lui Damian Drăghici cu Lidia Fecioru, scos de pe Facebook și YouTube
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)