ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Produsele bio au început să fie disponibile în majoritatea supermarketurilor și deși au un preț mai mare decât celelalte produse similare, mulți români aleg să le cumpere pentru că se gândesc că vor mânca mai sănătos.

Ouăle bio sunt un astfel de produs, însă un lucru interesant este faptul că la nivel național sunt autorizate doar 8 ferme care produc ouă bio, conform datelor prezentate în cadrul unui eveniment organizat de către ERPA (Asociația Europeană a Păsărilor crescute în sistem ”free range”) în colaborare cu Agroland, anunță Agrointel.ro.

Adina Ciurea, specialist în bunăstarea animalelor și medic veterinar în cadrul ANSVSA, a prezentat situația numărului de ferme din România, la sfârșitul anului 2015. Potrivit datelor oferite de specialistul ANSVSA doar 3,30% din fermele de la noi din țară se ocupă de producția bio de ouă, iar cele mai numeroase, peste 51,2% din totalul lor, sunt ferme care folosesc sistemul de creștere la sol a păsărilor.

”Situația la sfârșitul anului 2015, mă refer aici strict la numărul de exploatații de pe teritoriul României este următoarea: avem în sistem ecologic la găini ouătoare un număr de 8 astfel de ferme, în sistem extensiv avem 9 ferme, în ceea ce privește sistemul de creștere la sol avem 124 de exploatații și 101 ferme care folosesc un sistem de creștere bazat pe bateriile îmbunătățite. După cum vedeți numărul exploatațiilor care cresc găinile folosind creșterea la sol este mult mai mare decât al găinilor crescute în baterii pentru că fermierii români au constat că în momentul în care ouălor li se aplică codul doi, prețul de vânzare este mai mare și în timp, cel puțin de când am renunțat la cuștile neîmbunătățite s-a constatat tendința tot mai accentuată a fermierilor de a renunța la creșterea în cuști și reorientarea spre creșterea găinilor la sol, tocmai datorită prețului”, a declarat în cadrul evenimentului Adina Ciurea, medic specialist în bunăstarea animalelor.

Sistemul în care a fost obținut oul este înscris pe coaja acestuia, astfel:

Cifra 0 de la începutul codului = ouă de găini crescute în aer liber cu hrană ecologică;
Cifra 1 de la începutul codului = ouă de găini crescute în aer liber;
Cifra 2 de la începutul codului = ouă de găini crescute în hale la sol;
Cifra 3 de la începutul codului = ouă de găini crescute în baterii.