ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de 33 de senatori a depus la Curtea Constituțională contestația referitoare la legea care interzice fumatul în toate spațiile publice închise, adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Curtea Constituțională va lua în discuție această solicitare în 27 ianuarie 2016, sesizarea fiind înregistrată azi.

Cei 33 de senatori care au semnat contestarea susțin că rațiunea sesizării Curții Constituționale "nu vizează interzicerea fumatului în spațiile publice, ci vizează definiția «spațiului public închis», interzicerea fumatului în spațiile private devenite prin efectul legii spații publice închise, a excepțiilor de la interdicția de a fuma (celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță și zonele de tranzit din aeroporturi, în care sunt amenajate camere speciale -n.r.) și a interzicerii vânzării la bucată a trabucurilor (țigări de foi)".

 În documentul înaintat Curții Constituționale se precizează că prin definirea spațiului public închis ca orice spațiu destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate, legea introduce o formă de discriminare.

Inițiatorii sesizării mai susțin, în documentul citat, că prin aplicarea legii antifumat se creează o discriminare între persoanele aflate în stare de detenție în penitenciare de siguranță și cele aflate în tranzit într-un aeroport, pe de-o parte, și ceilalți cetățeni fumători, pe de altă parte.

 Potrivit unor surse politice, contestația legii antifumat depusă la Curtea Constituțională este semnată de senatori de la toate partidele politice, printre care Cristiana Anghel (ALDE), Corneliu Dobritoiu (PNL), Lucian Șova (PSD), Verestoy Attila (UDMR) și senatorul independent Alfred Laurențiu Mihai.

Potrivit articolului 46 din Constituție, Curtea Constituțională se pronunță asupra constituționalității legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea președintelui României, a unuia dintre președinții celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puțin 50 de deputați sau de cel puțin 25 de senatori.

Conform legii adoptate de Camera Deputaților, fumatul este interzis în "orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spațiile de la locul de muncă și în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spațiu închis sau în aer liber.