ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vona Gabor, liderul partidului extremist Jobbik, cere schimbarea constituției României pentru a putea fi introdusă autonomia pe criterii etnice.

"Relațiile româno-maghiare sunt schimbătoare și așa este și situația maghiarilor din Transilvania. Când relațiile nu sunt bune, atunci și situația lor se înrăutățește, când sunt mai bune, le merge mai bine".

Declarația a fost făcută de liderul partidului de extremă dreapta Jobbik, Vona Gabor, într-un interviu realizat la Budapesta de digi24.

Vona Gabor, despre relațiile româno-ungare:

"Le văd schimbătoare, fluctuează. Deși există multe răni istorice în ambele națiuni, una față de cealaltă, și de multe ori ele dau posibilitate unor conflicte politice româno-ungare, eu regret de fiecare dată când sunt folosite diferite argumente, nu neapărat cu un scop anume, ci din rațiuni de politică internă. Am întâlnit de multe ori aceste situații în ultimii 25 de ani. Dar și mai mult regret când suntem folosiți de jocurile marilor puteri. Și văd acum semnele acestui fenomen. Concret, mă gândesc la situația în care marile puteri folosesc conflictele româno-ungare pentru a ne folosi ca pioni pe tabla lor de șah. Ei adâncesc și ascut conflictele noastre, ne întorc unul împotriva celuilalt, și în locul coexistenței pașnice, normale, relațiile româno-ungare devin terenul conflictelor. Așa cum am spus, văd și trăiesc aceste lucruri. Vă spun sincer, nu sunt optimist în privința viitorului apropiat. Consider că atât politica externă ungară, cât și cea română trebuie să fie foarte lucide dacă vrem să evităm conflicte majore."

 "Mă tem că SUA și Rusia nu vor fi capabile să își țină sub control conflictul, iar acțiunile de care vorbeam îmi întăresc tot mai mult convingerea că avem de ce să ne temem. Am senzația că ceea ce se întâmplă în Transilvania nu e în primul rând o problemă între maghiari și români, problema nu e HVIM sau grupurile de rock, ci lupta dintre SUA și Rusia", a spus liderul partidului extremist Jobbik.

Situația maghiarilor din Transilvania:

"De multe ori aceștia sunt victimele relațiilor româno-ungare. Când relațiile nu sunt bune, atunci și situația lor se înrăutățește, cînd sunt mai bune, le merge mai bine. Jobbik nu ascunde faptul că sprijină autonomia. Noi credem că dreptul autodeterminării ar trebui acordat maghiarilor din Transilvania și mai ales maghiarilor din Secuime. Și nimeni nu ar trebui să se teamă că acest lucru ar fi împotriva României, este pentru comunitatea maghiară. O reconciliere istorică, a cărei condiție ar fi autodeterminarea, așa cum am spus și la început, ne-ar ajuta să rezolvăm împreună problemele viitorului. Până când nu putem gestiona problemele noastre, nu ne putem apuca nici de problemele comune. Rămânem blocați în acest conflict permanent, suntem în vizorul marilor puteri pentru că profită de acest lucru, și nu e bine. Eu aș dori ca ambele părți, noi, de partea ungară și românii de partea română ar înțelege că reconcilierea și coexistența sunt în interesul nostru. Eu aș vrea ca peste o mie de ani aici să trăiască și români, și maghiari și să trăiască în pace, să ajungă la un acord prin care își pot exercita în mod egal drepturile culturale, economice sau politice. Dacă ne putem debloca în această direcție, atunci nu vom deveni mai slabi, ci mai puternici.

Balazs Barabas: Însă liderii politici români spun că prin Constituția ei, România este stat unitar, de aceea nu intră în discuție acordarea autonomiei teritoriale.

Vona Gabor: Nu vreau să dau idei, dar poate că în cazul acesta ar trebui modificată Constituția României. În anii care au trecut noi am văzut în Ungaria că nici Constituția nu e bătută în cuie, se poate modifica dacă există voință politică (...)  Jobbik sprijină autonomia și autodeterminarea, dar dacă uităm că trăim în această regiune a Europei și avem probleme comune, atunci vom fi provocați unul împotriva altuia, iar din această situație nu am câștigat niciodată, nici unul, nici altul.", a declarat Vona Gabor la Digi24.