ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele "Mișcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, Szőcs Zoltán, acuzat că i-ar fi instigat pe membrii organizației să confecționeze dispozitive explozive,unul dintre acestea urmând să fie detonat în Târgu Secuiesc, de Ziua Națională a României, a fost arestat de Curtea de Apel București.

Reprezentanții "Mișcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania le cer anchetatorilor să dea publicității probele pe care le au împotriva liderilor organizației, în baza cărora aceștia sunt cercetați, purtătorul de cuvânt Tóth Bálint solicitând, de asemenea, partidelor maghiare "să ia atitudine"

Tóth Bálint, purtătorul de cuvânt al "Mișcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Târgu Secuiesc, că procurorii au tras concluziile legate de Szőcs Zoltán dintr-o "presupusă conversație", în timp ce la perchezițiile de marți au găsit doar câteva volume semnate de Wass Albert, "care nu sunt bombe și nu sar în aer".

Potrivit informațiilor postate pe pagina de Facebook a organizației, Tóth Bálint a cerut autorităților să dea publicității întreaga conversație care ar fi avut loc în 10 octombrie între Beke István și Szőcs Zoltán, întrucât în ziua menționată, conform purtătorului de cuvânt, cei doi nu au luat legătura nici telefonic, nici personal.

Tóth Bálint a cerut autorităților să dea publicității și rezultatele anchetei pirotehnice făcute în cazul lui Beke István, afirmând că aceștia nu au probe legate de fabricarea de bombe.

"Vrem să știm din ce motive sunt supravegheați membrii organizației noastre, organizație care se ocupă de evenimente culturale și susține demersurile pentru autonomie. Întrebarea este dacă și alți reprezentanți ai ONG-urilor similare sunt supravegheați?", a spus Tóth Bálint.

În opinia acestuia, cercetarea membrilor "Mișcării de Tineret 64 de Comitate" poate fi considerată violarea unor drepturi fundamentale. Tóth Bálint a cerut partidelor maghiare din România "să ia atitudine" în cazul lui Beke István și Szőcs Zoltán, potrivit Mediafax.

Curtea de Apel București a admis, miercuri seară, propunerea procurorilor Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și a dispus arestarea preventivă a lui Szőcs Zoltán pentru 30 de zile. Decizia instanței nu este definitivă, ci poate fi contestată de președintele "Mișcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) l-au reținut, marți noapte, pe Szőcs Zoltán pentru instigare la săvârșirea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

DIICOT susține, într-un comunicat de presă, că pe 10 octombrie Szőcs Zoltán i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a Mișcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

"Există suspiciunea rezonabilă că, în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă «Mișcarea de Tineret 64 de Comitate» - HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului «Ținut Secuiesc», ca etapă a procesului ce vizează refacerea «Ungariei Mari», în calitate de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, în cadrul unei ședințe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, suspectul S. Z. i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza județului Covasna, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea de către cetățenii români a Zilei Naționale de 1 Decembrie, inculpatul Beke Istvan Attila, membru marcant al respectivei formațiuni naționalist-extremiste concluzionând: «Facem»", se arată în comunicatul DIICOT.