ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liga Studenților (LS IAȘI) atrage atenția asupra faptului că actuala coaliție de guvernare „instaurează de jure o dictatură a infractorilor, alterând sistemul de jusiție într-un mod specific regimurilor totalitare”.

„Comisia juridică din Camera Deputaților, prin intermediul lui Florin Iordache, a propus modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, urmărind ca procurorii să nu mai poată aduna probe decât după încunoștiințarea suspectului (probele adunate înaintea acestei „avertizări” fiind considerate nule), iar martorii să nu poată fi audiați decât în prezența inculpaților (ceea ce va afecta obiectivitatea mărturiilor, în special în cauzele cu minori), introducând de asemenea și obligativitatea absurdă a distrugerii de către procuror a probelor informatice care nu privesc infracțiunea pentru care s-a început urmărirea penală”, se arată într-un comunicat primit de ActiveNews.

„De asemenea, comunicarea publică, directă sau indirectă, de către orice persoană sau autoritate, a unei informații referitoare la o cauză penală este propusă spre a fi considerată infracțiune, procurorii și judecătorii nu mai pot dispune instituirea de măsuri asiguratorii și de siguranță față de autorii infracțiunilor de corupție și serviciu (luare și dare de mită, trafic și cumpărare de influență, abuz în serviciu, delapidare și deturnare de fonduri etc.), iar infracțiunea de mărturie mincinoasă este dezincriminată. Astfel, persoanele cu funcții executive sau de conducere (în sens restrâns) și cele care au statutul de funcționar public (în sens larg, penal) vor fi protejate de modificările propuse, devenind practic imposibilă aducerea lor în fața justiției.

În plus, în aceste zile s-au adus grave modificări Regulamentului Camerei Deputaților, prin care reprezentanții opoziției nu mai au posibilitatea de a-și susține în plen amendamentele la proiecte de lege, introducându-se un model de adoptare rapidă, fără dezbatere, a oricărui proiect de lege care are sprijinul majorității parlamentare.

Astfel, proiectele de lege larg criticate în spațiul public, precum controversata lege a vaccinării obligatorii, proiectele de lege care fac obiectul trocului dintre coaliția de guvernare și UDMR în vederea modificării Legii Educației Naționale cu scopul înființării de instituții de învățământ cu predare exclusivă în limba maghiară sau propunerile referitoare la așa-zisa reformă în educație sau în finanțe pot trece „la minut”, fără niciun fel de dezbatere.

Modificarea raporturilor juridice dintre puterile statului până la alterarea în mod irecuperabil a funcției a cel puțin uneia dintre ele, în acest caz a puterii judecătorești, duce în mod inevitabil la schimbarea propriu-zisă a regimului politic, dintr-unul democratic, într-unul de tip totalitar, în care drepturile civile sunt suprimate în vederea asigurării supremației politice a grupului aflat la guvernare.

În această situație, abținerea de la orice comentarii din partea reprezentanților studenților în drept și din partea federațiilor și organizațiilor studențești este profund criticabilă, fiind un indicator clar al complicității acestora cu actuala coaliție de guvernare care în locul statului de drept și a unui sistem legislativ predictibil, a oferit studenților numeroase beneficii sociale și promisiunea măririi lor cu condiția susținerii lui Liviu Marian Pop în poziția de Ministru al Educației Naționale.

Nu în ultimul rând, falsul festivism afișat de către anumiți membri ai actualei clase politice responsabili de alungarea Regelui din țară în anii '90, care au devenit peste noapte „monarhiști de ocazie” este de fapt o batjocură profundă la adresa Majestății Sale Regelui Mihai I, care are rolul de a compromite imaginea Coroanei și a-i delegitima post-mortem Regelui caracterul simbolic de unificator al națiunii”, se mai arată în documentul primit la redacție.

„Propunerile absurde de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală sunt inspirate parcă din modificările aduse legilor justiției la finalul celui de-al Doilea Război Mondial de către guvernul comunist, urmărind aceleași scopuri: consolidarea puterii partidului aflat la guvernare și eliminarea accesului liber la justiție al cetățenilor. Juriștii care susțin direct sau indirect aceste proiecte de lege sunt reprobabili sub aspect profesional și moral, fiind practic părtași la instaurarea unui nou tip de regim politic, cu consecințe devastatoare. În același context trebuie plasate inclusiv afirmațiile senatorului Șerban Nicolae, care îi consideră drept criminali și infractori pe cei care astăzi ar trebui să ne fie modele vii, adică pe tinerii anticomuniști care s-au luptat pentru susținerea Regelui Mihai și împotriva instaurării regimului comunist, precum și pe cei din rezistența armată anticomunistă. Nu putem să nu sesizăm caracterul simbolic al acțiunilor membrilor actualei coaliții de guvernare, care au propus legile justiției în data de 23 august (care în memoria colectivă este cunoscută drept ziua neagră în care armata sovietică a început jefuirea și ocuparea României aruncând-o în jumătate de secol de comunist). Acum, se încalcă cu obstinație doliul de trei zile instituit pentru trecerea la Domnul a Majestății Sale Regele Mihai I, batjocorind totodată și memoria victimelor Revoluției din 1989, victime pentru care lideri și membri ai partidului de guvernare sunt urmăriți penal pentru crime împotriva umanității de către Parchetul General. Înțelegem că membrii actualei coaliții de guvernare nu comemorează actul de la 30 decembrie 1947, anul acesta împlinindu-se 70 de ani de la abdicarea Regelui Mihai I și instaurarea prin lovitură de stat a Republicii Populare Române, ci îl aniversează prin instaurarea unei republici a infractorilor” a declarat Silvian Emanuel Man, președinte al Ligii Studenților.