ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liga Studenților (LS IAȘI) solicită Ministerului Transporturilor să acorde reducerea de 50% pentru transportul feroviar la toate titlurile de călătorie, inclusiv pentru clasa I, vagon de dormit și cușetă, precum și la toate tipurile de bilete și abonamente emise de către Metrorex.

De asemenea, Liga Studenților solicită recunoașterea reducerilor la transportul local în comun pentru toți studenții și elevii, indiferent de localitatea de studiu sau domiciliu, precum și oferirea tuturor acestor facilități și tinerilor din Republica Moldova.
 
Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern prin care să fie eliminate actualele carnete de cupoane pentru studenți, astfel încât aceștia să se bucure de un număr nelimitat de călătorii cu trenul, cu 50% reducere, la clasa a II-a. Însă proiectul încalcă în continuare prevederile Legii Educației Naționale nr. 1/2011 cu privire la reducerile de care se bucură elevii și studenții la transportul local în comun și la transportul pe cale ferată, întrucât acestea ar trebui să fie acorde inclusiv pentru clasa I, vagon de dormit și cușetă.
 
Reducerile la transportul local în comun dintr-o localitate ar trebui să fie valabile și pentru elevii și studenții care nu studiază sau domiciliază în localitatea respectivă, însă autoritățile locale evită mereu să aplice corespunzător prevederile legale. Astfel, solicitarea Ligii Studenților vine în vederea clarificării acestei situații la nivel național, ca tinerii să se poată bucura de aceste reduceri oriunde sunt ele acordare de către autoritățile locale.

În ceea ce privește transportul cu metroul, studenții consideră restrictivă limitarea la abonamentele lunare și solicită acordarea reducerii de 50% pentru toate titlurile de călătorie (cartele cu două călătorii - 2.5 lei, cartele cu 10 călătorii - 10 lei, abonamente de o zi - 4 lei, abonamente săptămânale - 12.5 lei).
 
Nu în ultimul rând, Liga Studenților solicită acordarea tuturor reducerilor la transportul local în comun și transportul feroviar elevilor și studenților înmatriculați la o instituție de învățământ din Republica Moldova.
 
„Reducerile de 50% pentru elevi și studenți la transportul feroviar și la transportul local în comun sau cu metroul sunt garantate de Legea Educației Naționale nr. 1/2011 prin articolele 84 și 205. Însă aceste prevederi legale nu fac absolut nicio distincție între tipurile de titluri de călătorie sau tipurile de servicii oferite de operatorii de transport și nici nu restrâng în vreun fel exercitarea deplină a dreptului de reducere la jumătate de preț. De asemenea, considerăm că studenții și elevii din Republica Moldova trebuie susținuți de Guvernul României prin oferirea acestora a dreptului de a se bucura de aceleași reduceri pe care le au tinerii români. Măsura va duce la creșterea mobilității tinerilor din statul vecin și îi va susține în parcursul lor educațional, fiind un pas firesc în direcția Unirii. Mai ales în actualul context geopolitic, România trebuie să investească și să își mențină statutul de principal partener al Republicii Moldova.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte Liga Studenților.