ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prețul certificatelor de emisii de dioxid de carbon s-a dublat de la începutul anului pe platforma EEX (European Energy Exchange), singura de pe care CEO are permisiunea să cumpere. Compania este obligată să le cumpere pentru a putea produce energie iar costul acestora se ridică în condițiile actuale  la 910 milioane de lei. Comisia Europeană nici nu vrea să audă de returnarea unei părți din bani, pentru a putea fi făcute investiții care să diminueze emisiile. 
 
„Este o taxă pe care o plătim doar ca să avem voie să producem… Am discutat cu domnul Canete (comisarul European pentru energie). Am spus că eu trebuie să plătesc aceste taxe ca să pot să funcționez, dar nu mai am bani ca să investesc pentru ca în anii viitor să emit mai puțin. Am cerut să ni se dea înapoi o parte din acești bani, pentru investiții pe care să le fac exact pentru diminuarea emisiilor, dar răspunsul a fost negativ", a declarat directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, pentru www.economica.net.
 
Compania nici nu apucase bine să se repună pe picioare. Anul trecut a obținut un profit net de 180,8 milioane de lei, după ce în 2016 înregistrase o pierdere netă de 139,8 milioane. Pentru a se reabilita, CEO renunțase la peste 1000 de angajați în 2017.  
 
Complexul Energetic Oltenia a fost înființat prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni și Craiova cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia. Ministerul Energiei deține 77,15% din acțiunile companiei, Fondul Proprietatea controlează 21,55% iar restul acțiunilor aparțin Electrocentrale Grup și Societății pentru Închiderea – Conservarea Minelor. În prezent, compania are peste 13 000 de salariați și realizează aproape un sfert din producția totală de energie a României. Doar cu rezervele descoperite până în prezent, CEO ar mai putea produce energie încă 40 de ani.