Lucian Romașcanu, ministrul Culturii: E important să transmitem un mesaj frățesc și pentru maghiari pentru sărbătorirea Centenarului... Ne ținem de ceea ce au promis înaintașii noștri în 1918

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, a declarat că este important să fie transmis un mesaj frățesc către minorități, în special pentru cea maghiară, pentru a sărbători împreună cu românii țara în care trăiesc, pentru Centenarul Marii Uniri.
„Cred că e important să transmitem un mesaj frățesc către minorități, și în special pentru minoritatea maghiară, pentru a sărbători împreună cu noi, statul, țara în care trăiesc. E foarte important ca reprezentanții minorității maghiare să lupte în continuare pentru binele minorității lor din România, oricum ar fi acest bine, să lupte pentru infrastructura de acolo, pentru dezvoltarea economică locală de acolo. Poate nu întotdeauna demersurile de tip excesiv sunt cele mai bune. Pot fi demersuri la nivel parlamentar, politic, pe care UDMR le poate face pentru creșterea calității vieții minorității maghiare, acolo unde ea trăiește", a declarat ministrul Culturii pentru Realitatea TV.
Romașcanu a spus că, pentru Centenarul Marii Uniri, și-ar dori de la politicieni să nu recurgă la excese și să dea dovadă de solidaritate, fiindcă se sărbătorește crearea statului.
În privința reacției liderului UDMR, Kelemen Hunor, referitoare la modul în care se va poziționa față de Centenarul Unirii, Lucian Romașcanu consideră că acesta „și-a mai scăzut tonul declarațiilor".
„Înțeleg că și-a mai scăzut tonul declarațiilor domnul Kelemen Hunor, după această primă declarație legată de Centenarul nostru. Înțelege și dumnealui că a fost ministrul Culturii într-o țară care s-a format la 1918, care i-a dat acest important portofoliu spre gestiune. (...) În 1918 s-a schimbat întreaga paradigmă și harta Europei nu a mai fost aceeași. Și atunci s-au construit mai multe state. S-a construit Cehoslovacia, s-a construit Iugoslavia, s-a construit România Mare. Singura care a rezistat, dovedind că a fost creată pe premisele cele mai corecte, adunând în aceleași granițe oamenii aceleiași națiuni, a fost România. Nu știu și nu vorbesc mult despre Cehoslovacia și Iugoslavia, a fost decizia lor, dar noi suntem în construcția de atunci, afectată un pic de restul evenimentelor istorice, dar în mare suntem așa cum ne-am format atunci, deci într-o construcție corectă. Și suntem în această țară alături, și alături de unguri, și de nemți, și de evrei, și de romi și toate aceste națiuni au salutat declarația de la Alba Iulia și Unirea Transilvaniei cu România", a afirmat ministrul.
Romașcanu a subliniat că România se ține de ceea ce s-a promis în momentul Unirii, că minoritatea maghiară are un tratament extrem de corect, este prezentă în Parlament ca și restul minorităților, există învățământ, se folosește limba maternă în administrația publică.
„Cred că suntem în regulă și ne ținem de ceea ce au promis înaintașii noștri în 1918", a mai spus ministrul Culturii.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Exclusiv EVZ. Ion Cristoiu o deconspiră pe influențărița cîțistă Ana Morodan, reținută pentru droguri și alcool la volan: ”Se confirma mașinăria infernală pusă la cale de servicii”

Oana Lis, vaccinată, infectată, iar acum bolnavă de cancer: „Nu aveam niciun simptom!”

O moarte venită mult prea devreme pentru o polițistă din Galați. Ioana Petrea avea 36 de ani și era mama a doi copii

Problemele de sănătate se țin în lanț pentru Elena Cârstea. După ce a suferit un AVC masiv, cântăreața s-a confruntat cu mai multe pneumonii

Vietnamezi la vânătoare de popândăi, în Timișoara. FILMAREA ZILEI

Israelul vrea să-L interzică pe Iisus. Cei care propovăduiesc Evanghelia ar putea fi trimiși la închisoare
Recomandările noastre
Persoane: Lucian Romașcanu
Locații: București
Subiecte: Șovinism maghiar
Organizații: Ministerul Culturii
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)