ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Începută anul trecut și derulată fără prea mare succes, campania de recrutare a rezerviștilor voluntari continuă și în acest an și va suferi o serie de modificări ale condițiilor de angajare în aceste funcții declarate vacante de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Responsabilii din Armată au observat că oamenii nu se prea înghesuie să ocupe funcțiile de rezerviști voluntari din cauza unor condiții impuse de legislație, care s-au dovedit a fi „neatractive”. În primul rând s-a constatat că beneficiile financiare sunt reduse, remunerația fiind în cuantum de 10% din solda de funcție sau solda de grad a militarilor din serviciul permanent. 

Apoi, cei care sunt acum rezerviști voluntar au obligativitatea să anunțe Armata atunci când părăsesc localitatea de domiciliu sau când pleacă în străinătate. Există obligativitatea restituirii cheltuielilor pentru recrutare și selecție pentru cetățenii care, din motive imputabile lor, renunță la semnarea angajamentului. Pentru corectarea acestor probleme, MApN a pregătit un proiect de lege pentru „modificarea și completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari”.

Conform documentului, cei care aplică pentru un post de rezervist voluntar vor beneficia de o remunerație de trei ori mai mare decât cea prevăzută în prezent. 

Astfel cei care vor ocupa cele 3.400 de posturi, dintre care aproximativ 380 pentru ofițeri, aproximativ 140 pentru maiștri militari, aproximativ 680 pentru subofițeri și peste 2.200 pentru gradați și soldați rezerviști voluntar, vor primi în cont 30 la sută din solda unui militar aflat în serviciul permanent. 

Dacă avem în vedere că în cazul unui soldat profesionist salariu lunar este de 1.857 de lei, rezervistul voluntar va avea de încasat după perioada de instrucție, când stă acasă, aproximativ 540 de lei. Pe același principiu, un subofițer rezervist voluntar va încasa 720 de lei, iar un locotenent-colonel din categoria rezervist voluntar va avea un venit de aproape 1.200 de  lei.

În plus, cât timp este în programul de instruire, voluntarul primește soldă întreagă, la fel ca un militar profesionist, adică 1.857 de lei în cazul unui soldat, 2.400 de lei pentru un subofițer și 4.000 de lei pentru un ofițer superior.

Alte modificări

Proiectul de modificare a Legii 270/2015 mai prevede o serie de modificări care vor face mai atractivă oferta de angajare ca rezervist voluntar.  Astfel, se va renunța la obligativitatea anunțării părăsirii localității de domiciliu sau a deplasării în străinătate și se renunță la prevederea potrivit căreia contractul este reziliat dacă rezervistul a plecat în străinătate o perioadă mai mare de 60 de zile. Apoi, printre altele, se elimină prevederile referitoare la obligativitatea prezentării rezervistului la unitate, la solicitarea comandantului, pentru actualizarea datelor de evidență militară.

Cum se poate aplica pentru un post

Procesul de recrutare a candidaților pentru posturile de rezerviști voluntari se va desfășura până pe 8 iunie, iar selecția candidaților, repartizarea pe funcții, anunțarea candidaților declarați admiși și instruirea acestora se vor desfășura conform unui calendar care va fi anunțat în timp util. Pentru înscrierea în procesul de recrutare și selecție, candidații se vor prezenta la sediile centrelor militare zonale, județene sau de sector pe a căror rază își au domiciliul, pentru a completa o cerere, având asupra lor următoarele documente:  actul de identitate, în original și în copie; certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maximum șase luni înainte de data depunerii; acte de studii și alte documente care atestă alte competențe dobândite, în original și în copie; permisul de conducere, în original și în copie, dacă este cazul, pentru candidații fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuțiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specific și livretul militar, în original și în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care dețin calitatea de rezervist.

La prezentarea la sediile centrelor militare, candidații vor fi informați cu privire la etapele procesului de recrutare și selecție a rezerviștilor voluntari, respectiv unitatea militară în care urmează să susțină probele de selecție, unitatea sanitară militară unde urmează să susțină examinarea medicală, unitatea militară/centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire inițială (dacă este cazul).

De asemenea, candidații fără pregătire militară vor fi consiliați în ceea ce privește exprimarea opțiunilor, în sensul orientării către armele/serviciile și specialitățile militare pentru care aceștia prezintă aptitudini. Pentru alte detalii, cei interesați se pot adresa centrelor militare județene sau de sector.