ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cristian Cosmin, secretarul general al ALDE, a anunțat că partidul solicită demisia de onoare a ministrului Elisabeta Lipă și se opune "ideii antinaționale" de a nu se mai intona imnul de stat al României la competițiile sportive interne.

 "ALDE protestează vehement împotriva ideii antinaționale de a nu se mai intona imnul de stat al României la competițiile sportive interne. (...) Considerăm că lipsa de respect pentru simbolurile pe care altădată cvintupla campioană olimpică le aprecia la adevărata lor valoare ar trebui să ducă la o demisie de onoare a ministrului Elisabeta Lipă. În cazul în care onoarea și asumarea unei greșeli impardonabile nu sunt valori pe care doamna Lipă le consideră demne pentru un performer al sportului românesc, îi solicităm premierului Dacian Cioloș ca, în interesul sportului românesc și pentru a repara măcar puțin din această uriașă batjocură la adresa sportului românesc, să o demită pe doamna Lipă", se arată într-un comunicat de presă remis de ALDE.

În acest comunicat se vorbește și despre faptul că în alte țări cu tradiție în sport imnul de stat se intonează uneori și la competițiile juniorilor mici, fiind considerat "o mândrie și un simbol național".

"Este o lipsă crasă de patriotism și spirit național să trimiți federațiilor sportive naționale, într-o interpretare abuzivă și absurdă a legii, amenințări că vor fi amendate dacă se intonează imnul de stat al României la competițiile interne. (...) Ne surprinde și faptul că nu apare nicăieri în adresa ministerului, semnată chiar de ministrul Elisabeta Lipă, o interdicție de a se intona la competițiile sportive naționale alte imnuri, cum ar fi cel al Ținutului Secuiesc", se mai precizează în comunicat.

Cristian Cosmin afirmă că ministrul Elisabeta Lipă ar trebui să își reevalueze prioritățile ministeriale, ALDE considerând că legislația prin care este reglementat sportul românesc ar trebui adaptată "realităților prezentului".

"Considerăm că doamna ministru Lipă ar trebui să-și reevalueze prioritățile ministeriale, în sensul unei mai bune coordonări a relației cu federațiile sportive naționale pentru promovarea sportului de înaltă performanță, precum și a sportului de masă. În același timp, este nevoie acum, mai mult decât oricând, de o strategie a sportului românesc în anul 2016, an olimpic. Nu în ultimul rând, sportul românesc are nevoie de o nouă legislație, mai clară și mai adaptată realităților prezentului. De asemenea, doamna ministru nu trebuie să uite că este și ministrul tineretului, funcție din care a reușit 'marea performanță' să taie 18% din bugetul pe tineret al instituției, în comparație cu bugetul anului 2015. Nu credem că tinerii care au ieșit în stradă și-au dorit acest lucru de la Guvernul Cioloș", mai afirmă secretarul general al ALDE.

Nu în ultimul rând, secretarul general al ALDE atrage atenția și asupra faptului că Strategia Națională pentru Tineret nu este implementată.

"Dorim să tragem un semnal de alarmă în ceea ce privește neimplementarea Strategiei Naționale pentru Tineret, prin lipsa planurilor de acțiune aferente acesteia. Îi atragem atenția doamnei ministru, care este preocupată acum să-i sancționeze contravențional pe cei care intonează imnul de stat al României, că neimplementarea și nefinanțarea unei strategii naționale adoptate prin hotărâre de guvern constituie o încălcare a legii", conchide Cristian Cosmin.

 Această decizie vine după ce ieri ministrul Elisabeta Lipă a transmis o circulară federațiilor sportive naționale prin care le pune în vedere faptul că imnul național al României „se intonează în mod obligatoriu pe stadioane și alte baze sportive, cu ocazia desfășurării competițiilor sportive oficiale internaționale în care este reprezentantă România; (…). Nerespectarea dispozițiilor (…) constituie contravenție (…)”.

Din această circulară se înțelege că intonarea imnului național la competițiile sportive interne ar putea să se lase cu amenzi.

Această circulară a fost transmisă de Ministerul Tineretului și Sportului după incidentele de la Sfântu Gheorghe când echipa de baschet feminin și antrenorul Universității Cluj au fost huiduiți și înjurați de suporterii maghiari ai echipei locale pentru că nu a stat drepți când galeria a cântat imnul ”Ținutului secuiesc”.

Ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, a explicat, într-un mesaj postat pe contul personal de Facebook, că respectă imnul național al României, dar legislația în vigoare nu permite intonarea lui înaintea competițiilor sportive interne.

Lipă a răspuns astfel criticilor venite după adresa MTS de zilele trecute prin care federațiilor sportive li s-a pus în vedere să respecte Hotărârea de Guvern nr. 1157/2001, care reglementează normele privind obligația intonării imnului național.

"Doresc să mă adresez suporterilor, care și-au manifestat nemulțumiri cu privire la adresa emisă de MTS, cu nr. 377/13.01.2016, cu câteva precizări, față de un subiect care suscită interes și care, consider eu, nu a fost înțeles și din cauza unei prevederi din regulamentul Federației Române de Baschet, clar în contradicție cu legea. Nu a fost un ordin de ministru, cum s-a speculat, nu s-a constituit în vreo amenințare sau jignire la adresa cuiva", a afirmat Lipă.

Ministrul a explicat că niciodată în cariera sa sportivă nu a fost intonat imnul la competițiile interne la care a participat.

"Nu cred că există vreo persoană în această țară, și cu atât mai mult cei aflați pe lista mea de prieteni, care să creadă vreun moment că eu, Elisabeta Lipă, dovedesc lipsă de respect față de imnul național al României. Pentru mine nu există acorduri mai frumoase decât cele ale imnului. Mi s-a cântat de cinci ori pe podiumul olimpic și l-am ascultat de fiecare dată cu ochii în lacrimi, cu emoție, mândrie și bucurie în suflet. Și acum lăcrimez când aud ŤDeșteaptă-te, române!ť. Nu știu dacă e relevant, dar nu mi s-a cântat niciodată imnul la vreo competiție națională și am câștigat 25 de titluri de campioană națională în carieră. Nici în deschiderea meciurilor din campionatul intern, la fotbal, handbal, volei, rugby, polo și alte discipline NU se intonează imnul național, deoarece nu este permis de legislația în vigoare în România. Nu am făcut altceva decât să respect și să aplic Legea în România în spiritul Constituției pe care am jurat la învestire, în onoranta funcție de ministru. Atât!", a precizat Lipă pe site-ul ce socializare citat.