ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primăria Sectorului 6 a postat, luni, pe pagina sa oficială de Facebook mai multe imagini  de la acțiunile întreprinse de polițiști asupra comercianților stradali ce vând  pătrunjel, ceapă verde și...bujori

Imaginile postate arată cum polițiștii și-au îndreptat, de data aceasta, atenția spre o bătrână care vindea praz și flori, dar și spre vânzătorii de pătrunjel sau mușețel.

„În fiecare zi Poliția Locală Sector 6 combate comerțul stradal neautorizat. Prin cumpărarea de alimente de la comercianți stradali vă veți expune sănătatea unui risc major și veți încuraja perpetuarea unor practici ilegale. Vă prezentăm poze de la acțiunile de astăzi”, este mesajul Primăriei Sectorului 6.

Însă reacțiile cetățenilor ce urmăresc postările Primăriei  nu au fost nici pe departe cele așteptate de autoritățile care se lăudau cu  acțiunile sale de „combatere a comerțului stradal neautorizat”. Comentariile furioase ale utilizatorilor nu au întârziat să apară.

„Cei ce vând pe stradă nu vor să plătească taxa de protecție șmecherului care patronează piețile și impun prețurile. Știti dvs cât costă închirierea unei tarabe cu tot cu taxa de protecție? Cei care vând în alte locuri ar trebui să aducă bani de acasa pentru a achita. De unde să dea babuța care vine cu 3 legături de verdeață pentru a o vinde și cu banii obținuți sa își ia o pâine? Primăria ar trebui să amenajeze locuri speciale pentru acești foarte mici producători care muncesc pentru marfa adusă sa o vândă, să poată trăi de azi pe mâine. Ăștia ar trebui ajutați nu cei care sunt buni de muncă și așteaptă ajutoare” , scrie o doamnă.

„Rușine să vă fie! Nu mai aveți de unde scoate și voi niște bani. Dați amenzi oamenilor care ies pe stradă să vândă temiri ce că nu au ce mânca acasă. O țară de tot râsul suntem”, este mesajul altui utilizator.

„Să vă fie rusine! Politicienii vor să pună prag de furt de mii de euro și pe amărâta aceea nu o lăsați să vândă niște lucruri făcute cu sudoarea frunții. Dacă avea o pensie decentă nu stătea acolo... RUȘINE!!!”, scrie un alt cetățean.

„Cei care vând pe marginea străzii sunt oamenii amărâti. Când o să văd poliția și primăria în slujba cetățeanului???? Să văd poliție noaptea pe stradă nu ascunși în mașini prin parcările blocurilor. Când o să văd că se aplică legea si copiii folosiți la cerșit sunt protejați oferindu-le o sansă la viață. Când o să văd un polițist care face tot ce poate pentru a oferi o viața decentă unui bătrân abandonat pe stradă. .. să vad că a reusit sa-l ducă într-un azil. Aplicăm legea doar la oamenii slabi, nevoiași si doar făcând rău???? Hai să facem bine. Când oferi șansă la educație unui copil abuzat ai rezolvat un viitor infractor. Știu că este greu să întocmești un dosar pentru astfel de persoane dar cum te bagi seara în pat domnule polițist când știi că ai făcut o faptă bună? ??? Ai confiscat pătrunjelul, florile unei bătrâne. ... poate și o amendă. ... cum dormi noaptea domnule polițist știind că ai făcut rău unui om amărât, fără sursă de existență. .... lucru mare-i omenia”, este mesajul unei alte doamne.

„Mare realizare... E ușor când ai salarii babane să umilești pensionari care încearcă să trăiască din munca pentru că au cotizat la un stat format din cretini ca voi! Într o zi o să deveniți insuportabili și nu veți încăpea toți în Costa Rica....”, scrie un alt cetățean.

„Ce poți păți dacă cumperi verdeață de la cei de pe lângă piață! N-aveți pe cine amenda?! Ocupați-vă mai bine de traficanții de țigări din piață... Pe ei nu-i vede nimeni”, este de părere alt utilizator.

„Câtă mândrie pe capul vostru, ați amendat oameni amărâți că vând ceapă pe stradă. Meritați un premiu, zic să luați și de la anti-drog oameni, că e mai periculoasă ceapa verde!! Ipocriți...”, comentează un domn.
 
Nu este prima dată când astfel de acțiuni au loc. În 2015, o bătrână care vindea pătrunjel și legume, într-o stație de tramvai din București, a fost ridicată cu forța de Poliția Locală Sector 3. O femeie agent de poliție a fost filmată de martori când o bruschează pe bătrâna cu pătrunjel, în încercarea de a traversa cu ea strada, pentru a ajunge la mașina echipajului.

De asemenea, în 2016, polițiștii locali din București au confiscat și distrus mărarul și pătrunjelul unor băbuțe. Autoritățile se lăudau că au confiscat 1000 legături de leuștean, 640 legături mărar, 1180 legături pătrunjel, 370 legături ștevie și 50 de legături lobodă.