ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Plenul Senatului a respins luni cu majoritate de voturi inițiativa legislativă privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România.

Tot luni, proiectul a primit raport de respingere luni în comisia pentru drepturile omului din Senat.

Inițial, inițiativa UDMR a primit raport de admitere, dar a fost retrimis la comisie pentru un nou raport la solicitarea PSD.

Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaților.

Legea privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România s-a aflat, luna trecută, pe ordinea de zi a Senatului pentru dezbatere și vot final.

În fiecare an, pe 15 martie este sărbătorită Ziua maghiarilor de pretutindeni, ca sărbătoare națională a Ungariei, în amintirea revoluției de la 1848. Liderii revoluționari maghiari au solicitat atunci împăratului de la Viena o serie de libertăți constituționale, dar și unirea Transilvaniei cu Ungaria.