ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"Dezvăluirile ar fi fost incomode dacă erau făcute pe vremea când Maria Olaru era o gimnastă adolescentă, nu acum. Asta se întâmpla după căderea regimului comunist, în anii `90, prin urmare, Maria îi putea spune mamei ei, putea să reclame la Protecția Copilului, la Poliție, să se adreseze presei pentru relele tratamente la care erau supuse ea și colegele".
 
E părerea lui Cristian Tudor Popescu în legătură cu apariția unei cărți autobiografice în care fosta gimnastă dezvăluie secretele performanței și relația cu antrenorii. Unde greșește maestrul? Maria Olaru a practicat gimnastica de performanță fiind, totuși, un copil. Un copil bătut când nu strălucea la antrenamente, timorat, dominat psihologic de cei care îi erau părinți la club și cu care stătea mai mult decât cu părinții biologici în acea perioadă. Vedem cum apar mărturisiri de copii abuzați de preoți catolici la ani buni după consumarea evenimentului, cum victimele abuzurilor vin în fața opiniei publice după ce și-au recâștigat echilibrul și au căpătat forța să spună adevărul și să dărâme statuia celor care profitând de ascendentul asupra lor îi abuzau într-un fel sau altul. "De ce n-ați vorbit atunci, când erați violați de înalții prelați, le-ar arunca în nas CTP-ul, acum faceți pe victimele?". Dragă Cristian Tudor Popescu, așa înțelegi tu lumea, cuplul sportiv-antrenor atunci când sportivul e junior (adică una între doi adulți autonomi) și binomul abuzat-abuzator, ca o relație între egali care poate fi denunțată oricând când lucrurile nu merg? Maria Olaru povestește în carte cum o colegă care făcuse nu știu ce poznă la pregătire e bătută demonstrativ de propriul părinte cu cureaua în fața tuturor, o corecție necesară doar pentru a nu fi eliminată din lot. De ce n-a reclamat la Protecția Copilului? Poate pentru că doar în rare momente victimele abuzurilor aflate într-o postura de inferioritate față de abuzator au curajul și determinarea să reacționeze imediat? Mai ales când vorbim de copii! Și încă ceva: performanța cu bătaia a fost posibilă în România pentru că toți acești copii abuzați de genii ale pedagogiei precum Belu & Bitang veneau din familii modeste, care se bucurau anticipat imaginându-și cum numără banii câștigați de copiii minori. Care erau de acord cu bătaia câtă vreme bătaia apropia mai mult familia de căpătuială, o scotea din foame...
 
Nu doar Cristian Tudor Popescu s-a grăbit să arunce o piatră în capul Mariei Olaru. O face într-un mod chiar mai scandalos alt jurnalist, Grigore Cartianu. "Fosta gimnastă Maria Olaru spune că antrenorii care au făcut-o campioană mondială și olimpică - Octavian Belu și Mariana Bitang - îi vorbeau urat și chiar o băteau. Așa o fi, nu știu. Dar faptul că Maria Olaru s-a măritat cu deputatul Bogdan Diaconu, un personaj insalubru, rusofon, antieuropean și antiamerican, creație a PSD și actual președinte al PRU, mă bagă la bănuieli. Rușii au prostul obicei de a destabiliza o țară discreditandu-i valorile", a subliniat Cartianu întrebat de Adevărul. Hai, putea să sugereze că Olaru vrea doar succesul editorial facil. Îl înțelegeam, se simțea amenințat ca "autor de succes". Dar să o dai în geopolitică cu orice pretext, cred că e prea mult, fie și pentru cei mai slab mobilați cu simțul ridicolului.