ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul onorific al Institutului Național de Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, a declarat, miercuri, că, din analizele și cercetările sale, următorul mare cutremur care se va produce în România va fi în anul 2040 sau în perioada 2077 - 2078.

În schimb, directorul INFP, Constantin Ionescu, susține că nu se pot face astfel de estimări, dar afirmă că seismele înregistrate în ultimele zile sunt normale pentru zona Vrancea. Potrivit directorului onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, seismele produse în zona Vrancea în ultimele zile nu trebuie să îngrijoreze populația pentru că nu vor fi urmate de un seism mare, care s-ar putea produce, în opinia sa abia, peste câteva zeci de  ani, informeaza News.ro.

”Viitorul mare cutremur va fi în 2040, după analize făcute de peste o mie de ani. Aceasta e prima variantă, iar a doua variantă e ca un cutremur mare să fie în 2077 sau 2078”, a spus Mărmureanu. La rândul său, directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat că seismele din ultimele zile se încadrează în activitatea normală a zonei Vrancea și nu ar fi motive de îngrijorare, deși zona poate fi surprinzătoare.

”Nu se poate estima, nu avem de unde să știm când va fi următorul mare cutremur. Dumnezeu stie sau Vrancea stie când se va produce un cutremur. Pământul, la o adâncime mai mare, nu îl putem cunoaște, nu se pot face decât estimari foarte grosiere. Ce se întâmplă la 130 de kilometri nu avem de unde ști deocamdată. Trebuie echipamente mult mai performante, cercetări foarte focusate pe anumite domenii ca să vedem care sunt fenomenele. Vrancea e o zonă complexă din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a următorului mare cutremur și a timpului când se va produce. Ce spun cercetătorii în lucrările lor... sunt lucrări pe care e foarte bine că le scriu, pentru că arată un anumit stadiu al cercetării într-un domeniu. Dacă nu se face, nu există un progres”, a spus Ionescu. Totodată, reprezentantul INFP a adăugat că Vrancea genereaza lunar, în medie, câte 15 cutremure mai mari de 2 grade pe scara Richter.

Aceste declarații vin după ce în ultimele zile au avut loc două cutremure cu intensitate de peste 4,5 grade.