ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă, 30 martie, va avea loc Marșul pentru Viață în București, Iași, Constanța, Cluj-Napoca, Brașov, Galați și în alte aproape 1.500 de localități din România și Republica Moldova. Tema de anul acesta este „Construim împreună pentru viață”. Evenimentul se află la a XIV-a ediție la nivel național.

„Prin această activitate de încurajare a femeilor însărcinate și de ajutorare a femeilor, a mamelor cu mulți copii, a părinților cu mulți copii, se vede prețuirea pe care creștinii trebuie să acorde darului vieții, pentru că un copil care se naște în lume are șansa de a fi nu doar cetățean al patriei pământești. Darul de a avea copii nu este doar unul de ordin utilitar – să avem copii, să aibă grijă de noi, să ne simțim bine în comuniune, nu în singurătate – ci este și un dar pentru eternitate, pentru că cei care au trăit viață creștină, în sfințenie, pe pământ vor avea șansa să devină sfinți ai lui Dumnezeu în Împărăția Cerurilor. Deci darul vieții pe pământ este un dar pentru eternitate”, a transmis Părintele Patriarh Daniel.

Marșul pentru viață în București

Anul acesta Marșul pentru viață București are un traseu nou:
Sâmbătă, 30 martie 2024
Piața Universității /Esplanada cu statui
11:30- adunarea participanților
12.30- plecarea în marș spre Parcul Izvor
13.00- concertul Live for Life și activități de socializare în parc.

„Noi credem cu tărie că este nevoie de o comunitate responsabilă și empatică pentru a ocroti femeia însărcinată, ca să poarte și să nască în cele mai bune condiții copilul cu care este însărcinată. Știm că doar prin implicarea generală putem construi această cultură.
Femeile au nevoie:
→ de familie și de prieteni care să le fie alături; de bărbați care să înțeleagă situația femeilor însărcinate și a mamelor și să le sprijine, astfel încât ele să poată avea viață personală, profesională, de familie și activitate socială. Toți avem nevoie de o COMUNITATE de sprijin.
→ de cadre medicale competente, cu statut recunoscut în societate, recompensat material în mod adecvat și cu un orar de lucru civilizat.
→ de asistenți sociali, pregătiți profesional și respectați, care pot interveni în situații dificile; de psihologi, terapeuți, preoți și de alții care pot oferi sprijin sufletesc și psihologic.
→ de instituții/organizații de educație formală și informală, care să educe tinerii și comunitatea despre relații, respect, sprijin, valori.
→ de lideri și formatori de opinie care să conducă dialogul cu toți membrii societății noastre, pentru o informare și educare permanentă.
→ de autorități și actori politici care să înțeleagă problematica sprijinului pentru viață și să construiască o legislație corespunzătoare.
Iar mâine vom celebra puterea COMUNITĂȚII și a COLABORĂRII. De aceea, tema marșului din acest an este CONSTRUIM ÎMPREUNĂ PENTRU VIAȚĂ! 
Vă așteptăm în număr cât mai mare, să fiți alături de noi și să construim vocea PRO-VIAȚĂ!” - au transmis, într-un mesaj pe Facebook, organizatorii Marșului pentru Viață București.

Marșul pentru viață în Iași 

La Iași, Marșului pentru viață se va derula începând cu ora 13:00, cu plecare din Piața Unirii. Programul este următorul:

●     Imnul „Marșului pentru viață” interpretat de bursierii și voluntarii Pro Vita Iași alături de copiii de Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”, coordonați de Pr. George Alexandru Lupu (Imnul este disponibil aici).
●     Cuvântul Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
●     Moment artistic susținut de Corul Marii Uniri.
●     Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași.
●     Moment artistic susținut de Corul de copii al Municipiului Iași.
●     Premierea câștigătorilor concursului de creație „Viața prin ochi de copil”.
●     Ioana Dumitrașcu, mamă care a trecut prin criză de sarcină.
●     Pornirea pe traseul „Marșului pentru viață”: Piața Unirii – Colegiul Național – Bld. Independenței – Str. I. C. Brătianu – Teatrul Național – Bld. Ștefan cel Mare și Sfânt – Piața Unirii
●     Încheierea Marșului.

„Marșul pentru viață” va reuni câteva puncte de informare și de promovare a valorilor vieții ale asociațiilor și departamentelor ce își desfășoară activitatea în sprijinul copiilor, părinților, familiilor: Asociația „Studenților Creștini Ortodocși Români” Iași, Asociația „Tinerilor Ortodocși Români” Iași, Asociația „Studenți pentru Viață” filiala Iași, Asociația „Prietenii Sfinților Trei Ierarhi”, Tabăra „Floare de colț" a Arhiepiscopiei Iașilor, Departamentul Minorități din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, Asociația „Zbor de Fluturi” și Asociația „Down Iași România”.

În Arhiepiscopia Iașilor, „Marșul pentru viață” are loc în 19 localități: Iași, Vlădeni, Bazga-Răducăneni, Țuțora, Podu Iloaiei, Țibănești, Scânteia, Pașcani, Hârlău, Botoșani, Dorohoi, Darabani, Săveni, Iacobeni, Ștefănești, Piatra-Neamț, Târgu-Neamț, Petricani, Borca.
 
Marșul pentru viață în Constanța 

Marșul pentru Viață de la Constanța este programat să aibă loc sâmbătă, 30 martie, începând cu ora 13:00 și este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, Biroul de consiliere și informare "Sfinții Părinți Ioachim și Ana", cu sprijinul altor asociații afiliate la Mișcarea Provita din România – Constanța.

Programul evenimentului este următorul:
- Ora 13:00: În Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va citi o rugăciune de binecuvântare, urmată de discursuri.
- Ora 14:00: Participanții se vor îndrepta către traseul stabilit: Piața Ovidiu - Biserica Greacă - str. Mircea cel Bătrân - Capitol - Biserica „Sf. Îngeri” - Spitalul Județean și retur - b-dul Tomis - Poșta Mare - Catedrala arhiepiscopală.

 
Arhiepiscopia Tomisului a deschis Biroul de consiliere și informare „Sfinții Părinți Ioachim și Ana”

În conextul evenimentului Marșul pentru viață, Arhiepiscopia Tomisului a deschis Biroul de consiliere și informare „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” pentru femeile aflate în dificultate și criză de sarcină sau risc de avort, potrivit Ziarul Lumina. Sediul se află la Așezământul „Vasiliada” al Parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța (str. Ion Neculce nr. 2G).

Scopul biroului este promovarea dreptului la viață pentru copilul nenăscut, oprirea declinului demografic, informarea privind riscurile și complicațiile majore ale avortului. La nivelul eparhiei a fost creat un grup de specialiști voluntari (duhovnici, psihologi, asistenți sociali și voluntari) care vor prelua apelurile telefonice sau mesajele pe WhatsApp (0731.365.614 sau 0772.221.186) ale mamelor aflate în dificultate și vor stabili modalitățile de sprijinire a cazurilor solicitante. Biroul oferă: servicii gratuite și confidențiale pentru depășirea crizei de sarcină, consiliere psihologică și spirituală, orientare profesională, terapie și ajutor material de urgență.

Marșul pentru viață în Cluj-Napoca 

În Cluj-Napoca, Marșul pentru viață va avea loc pe 30 martie 2024, orele 12.00-15.00, cu plecare din Piața Avram Iancu. 

Program:
12.00  Binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei
12.30 – Marsul Pentru Viata pe traseul Piata Avram Iancu – Bdul 21 Decembrie 1989 – Pta Unirii – Bdul Eroilor – Piata Avram Iancu (pietonal)
13.10 – Discurs Parintele Ioan Raza – Asociatia Mama si Copilul
13.20 – Discurs Mihai Neacsu – Asociatia Romana Focul Viu
13.30 – Discurs Mirela Felderean – medic neonatolog
13.40 – Discurs Livia Boila – psiholog 
13.50 – Discurs Parintele Claudiu Melean – Oastea Domnului
14.00 – Copiii Oastei Domnului – Parintele Claudiu Melean
14.10 – Grupul de folk "Sunatoarea”
14.20 – Grupul de folk "Prieteni de poveste”
14.30 – Cantareata Laura Dinu – invitata speciala
15.00 – Incheiere – Daniel Somesanu – Platforma Impreuna 

Marșul pentru viață în Brașov

În Brașov, punctul de întâlnire pentru Marșul pentru viață va fi la Biserica de Lemn (Centrul Civic), la ora 12.30. De aici se va pleca către Biserica de la Parcul Titulescu – Modarm - Republicii – Maternitate - Piața Sfatului. „Traficul va fi restricționat între orele 13 și 14 pe străzile Iuliu Maniu și Nicolae Iorga”, precizează organizatorii.

Marșul pentru viață în Galați 

În Galați, Marșul pentru viață se va desfășura sâmbătă, 30 martie, între orele 15.30-18:00. Plecarea se va face din zona Orășelul Copiilor, pe traseul Palatul Justiției- Parcul Viva- Faleza Superioară- Parcul Elice-Parcul de la P-uri- Strada Domnească- Catedrala Arhiepiscopală. Marșul are binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos și este organizat de asociațiile „Iubim toți oamenii”, „Ortodoxia Tinerilor”, ASCOR Galați și Arhiepiscopia Dunării de Jos. Marșul este dedicat prețuirii și ocrotirii vieții copiilor, încă din momentul concepției. Scopul acestuia este creșterea gradului de conștientizare a societății cu privire la umanitatea deplină a copiilor nenăscuți și la necesitatea de a sprijini femeile care se confruntă cu greutăți în perioada sarcinii, pentru ca ele să-și poată naște copiii cu încredere și în siguranță.

Marșul pentru viață în Bistrița 

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 14.00, credincioșii din Bistrița sunt invitați în Piața Unirii, în fața Protopopiatului Ortodox. De aici va începe cea de-a 14-a ediție a unui marș devenit tradiție: Marșul pentru Viață. 

„Cu ajutorul bunului Dumnezeu, Dătătorul de Viață, ne vom aduna și în acest an să dăm mărturie vie despre importanța și sensul creștin al vieții umane. Marșul pentru viață este un marș al mărturiei și al solidarității noastre. Este un marș al bistrițenilor credincioși care ne dorim ca viața și dreptul la viață, din momentul concepției, să învingă. Potrivit credinței noastre străbune, fiecare om trebuie să fie conștient de unicitatea lui.  Nicio ființă identică lui sau ei n-a trăit vreodată înainte ca ea să se nască. Pentru că dacă s-ar fi născut cineva mai înainte identici cu noi, n-ar mai fi fost nevoie să existăm. Noi credem cu tărie că este nevoie de o comunitate responsabilă și empatică pentru a ocroti femeia însărcinată, ca să poarte și să nască în cele mai bune condiții copilul, ca dar al lui Dumnezeu”, a transmis preot dr. Emanuel Cristian Vidican, secretarul Protopopiatului Ortodox Bistrița.