ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Episcopul Visarion al Tulcii a oficiat, marți, o slujbă de pomenire, la hramul schitului Periprava, pentru martirii anticomuniști care și-au pierdut viața în lagărul de exterminare, informează Basilica.


Potrivit sursei citate, liturghia și parastasul au fost săvârșite în altarul de vară din incinta așezământului monahal.

„I-am pomenit cu venerație pe toți cei care, în urmă cu ani de zile, în aceste locuri, au suferit pentru patria noastră România și pentru Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a declarat pentru Radio Trinitas Episcopul Visarion.

În perioada anilor 50-60 ai secolului XX, la Periprava, în cel mai estic și inaccesibil loc din Delta Dunării, a funcționat în vremea regimului comunist o colonie de muncă unde au suferit și au murit sute de oameni, mărturisitori și martiri creștini cunoscuți și necunoscuți, printre care și mulți preoți și cântăreți bisericești cunoscuți sub numele de ,,brigada preoților olteni.

Potrivit Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), începând din anul 1959, în zonă au fost aduși mii de deținuții politici care au devenit majoritari în colonie până în 1964, când au fost aplicate grațierile colective. Scopul nedeclarat și subînțeles al transferurilor de deținuți a fost exploatarea brutală a muncii acestora și supunerea lor la un regim cu valențe de exterminare. Condițiile nefavorabile din perioada în care unitatea a funcționat ca formațiune independentă au dus la decesul a cel puțin 124 de deținuți, identificați nominal, în majoritate politici, dar și de drept comun.

https://www.activenews.ro/stiri/Lagarul-de-munca-de-la-Periprava.-O-noua-campanie-IICCMER-de-cercetari-arheologice-pentru-cautarea-osemintelor-detinutilor-politici-156838



În 2015, Preasfințitul Părinte Visarion a sfințit piatra de temelie a schitului de la Periprava cu hramul Soborul Sfinților Apostoli.
Foto: Episcopia Tulcii