ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părintele Arsenie Boca a început în anul 1943 să construiască o chilie, la izvorul Văii Sâmbăta. Astăzi acest loc a devenit loc de pelerinaj pentru mii de credincioși.

Locul este aproape inaccesibil, pentru că a fost săpat într-un făgaș de munte. Aici părintele intenționa s-și ridice chilia, în același loc în care sculptase chipul fecioarei Maria.

Chilia nu a fost însă terminată, întrucât, după săparea unei scobituri în stâncă, părintele a observat că stânca începe să se fisureze; acolo se infiltra apă.

Arsenie Boca a reușit cu ajutorul altor localnici să sape o scobitură în stâncă, având o înălțime de 1,65-1,75 de metri și o lățime de 80 de centimetri.

„A renunțat pentru că a constatat că se infiltrează apă. Părintele a renunțat la această lucrare și din motivul acesta, dar și din teama de a nu se face o legătură greșită între partizanii care se ascundeau prin acești munți și el. Părintele Arsenie Boca a fixat un loc socotit de retragere, care până la urmă nu a fost de retragere, nici pentru el și nici pentru altcineva, pentru că e în apropiere o cabană turistică", a declarat Arhimandritul Teofil Părăian pentru Evz.ro. 

Duhovnicul Arsenie Boca, numit și Sfântul Ardealului, a fost, printre altele, stareț la mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop.

Arsenie Boca a fost unul din martirii gulagului comunist, închis de Securitate, și forțat să lucreze în Canal.

Sfântul Ardealului a murit pe 28 noiembrie 1989, la Sinaia și a fost înmormântat la mănăstirea Prislop.