ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul dintre cei mai mari neurochirurgi din Europa, Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă este recunoscut în întreaga lume, numărându-se printre cele 500 de genii ale secolului XXI.

Născut la Darabani, în județul Botoșani, Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă deține recordul mondial de operații pe creier efectuate scăzând, în România, rata mortalității intervențiilor pe creier cu 50%.

La cei 83 de ani, încă este medic specialist neurochirurg la Spitalul "Gh. Marinescu" din București. Leon Dănăilă se declară cel mai sărac medic din lume, iar pentru a tipări o carte a vrut să-și vândă casa.

Într-un interviu acordat cunoscutei realizatoare TV Iuliana Tudor, medicul a declarat că în copilărie bunicul său visa să îl facă preot. Leon Dănăila a povestit cum a ajuns medic:

"Trecând, într-o zi, pe la groapa de gunoi, am găsit o carte de medicină, de chirurgie, ginocologie, unde se descria o cezariană. Am ridicat-o, am scuturat-o de praf, am luat-o acasă și am început să citesc din ea. Nu înțelegeam eu anumite detalii legate de suturare și altele, dar mi-a stârnit curiozitatea. Și am început să citesc despre Pasteur și alți renumiți medici. Atunci eram în al doilea an de liceu și beneficiam de accesul la biblioteca liceului, care avea și cărți de medicină. Îmi plăceau mai ales cărțile despre chirurgie, care erau traduse din rusă. Așa mi-am îndreptat pașii către medicină, către chirurgie", a spus Dănăilă.

Renumitul academician a vorbit despre exodul medicilor români.

"Când am fost în SUA, am vorbit cu mulți medici români și toți mi-au spus că ar fi preferat să aibă doar o bursă și să se întoarcă apoi în țară, dar nu puțeau să revină în România din cauza unor probleme politice. Ei ziceau că fiecare stat își proteja personalul de origine, americanii voiau să angajeze în posturile bune doar americani. Românilor le dădeau funcții mai dificile, cu noxe profesionale, cum ar fi radiologia, psihologia, ginecologia. Niciunul dintre doctorii despre care știu că au plecat din țară nu a făcut progrese profesionale foarte mari. Oamenii preferă avantajele materiale în dauna celor spirituale. Dacă vrei bani, pleacă din țară, dacă vrei să te ridici, pleacă să înveți și revino în țara că să te realizezi profesional", a mai declarat medicul.

În final, Leon Dănăilă a vorbit despre poporul român și despre iubirea de oameni.

"Iubesc foarte mult poporul român, este muncitor, harnic, a luptat pentru această țară cu prețul vieții lor. Eu îi iubesc pe oameni foarte mult! Dacă veniți la mine la cabinet, o să vedeți că la mine consultațiile sunt gratuite. Și la mine vin pacienți și din străinătate. Săptămâna trecută au venit din Franța, Canada că să-i consult… Eu nu vreau să fac avere de pe urma suferinței oamenilor. Eu iubesc oamenii!", a încheiat reputatul chirurg.