ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scrisoarea chirurgului clujean George Dindelegan scoate la iveală tarele sistemului medical.

"În aceste momente, în care țara pare că se deşteaptă din letargia mioritică, pe fondul emoției puternice generate de tragedia de la Colectiv, nu pot să nu reacționez referitor la acțiuni și declarații ale celor direct implicați", spune medicul clujean.
 
Primul vinovat luat în colimator este ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, care "ne spune (în ciuda evidenței) că iarăși ziariștii i-au interpretat vorbele, că de fapt el nu a spus că cei arși sunt tratați la București ca în Germania. Mai mult, își face reproșuri legate de dificultatea de a schimba sistemul medical. M-am săturat să tot dați vina pe sistem în loc să vă recunoașteți incapacitatea!"

"Refuzați să ascultați sfaturile profesioniștilor, credeți că simpla accedere la bani va rezolva totul. Atât ministrul sănătății, cât și prim-ministrul, cât și secretarul de stat Săndesc ne tot spun că au bani, că deblochează cât trebuie, că aduc tot ce trebuie, etc. Ei bine, nu banii vă ajută acuma în ceasul al treisprezecelea! Poți să deblochezi câți bani vrei, să cumperi toate ventilatoarele, paturile și medicamentele disponibile, nu poți să acoperi peste noapte ani de inactivitate și lipsă de responsabilitate. Degeaba ai medici dedicați (unii cu experiență mare în țară sau în străinătate), degeaba se dau peste cap asistentele și infirmierele, un sistem modern de tratat pacienții arși se construiește în timp, cere eforturi mari materiale și de personal. Pe care "sistemul” nu le-a făcut.
 
Doar cu eroism, sacrificiu personal și bunăvoință nu se rezolvă o tragedie de asemena proporții. Iar pacienții mor în continuare. Iar cei care scapă vor rămâne cu sechele groaznice. Nimeni nu spune că dacă ar fi fost tratați în centre specializate din străinătate ar fi scăpat toți. Dar evidența, studiile și datele statistice ne arată sec alte cifre valabile pentru marile centre specializate în tratamentul arșilor. Iar câteva procente în plus pot însemna câteva vieți…", scrie chirurgul George Dindelegan, potrivit ziardecluj.ro.
 
George Dindelegan susține că toate lipsurile din sistemul medical sunt cunoscute, dar "acolo sus în minister ați devenit politicieni, ați început să funcționați după regulile acelea "politico-economice” de gașcă, ați devenit ceea ce noi dorim să schimbăm acum. Dar nu ați făcut nimic, ați crezut că aparițiile televizate și alocarea fondurilor vor rezolva problema. Ați ținut cont de părerea specialiștilor? Nu cred că un specialist v-a spus că pot fi tratați deodată, la cele mai înalte standarde, 150 de pacienți arși (unii foarte grav) în România. Au fost destui care v-au spus să reacționați altfel".

"Cum puteți să vă plângeți de "sistem”, d-le ministru? Sunt exemple în care cei ce lucrează și au rezultate bune, "profesioniști” sau "tehnocrați” cum vă place să îi numiți, vă spun și vă atrag atenția public și oficial că există nereguli grave, că sistemul de sănătate nu merge bine, că pacienții sunt în pericol. Iar D-voastră, împreună cu secretarul de stat Săndesc, vă faceți că plouă? Dați credit unor manageri economiști, aterizați în funcții pentru care nu sunt pregătiți, care iau decizii birocratice ce afectează direct decizia medicală, contrar legilor existente?", se întreabă chirurgul.

 "Nu mai vrem să ne numărăm morții. Morții actuali și viitori, a căror singură vină este că sunt victimele unui sistem mafiot, gestionat politic și economic. Nu mai vrem conducători care să se plângă de "sistem”, sistem pe care ei îl reprezintă. Vrem lideri responsabili, în guvern, în parlament, la primării, în spitale și școli. Vrem politicieni care să facă politică corectă și vrem ca numirile în funcții nepolitice să se facă după criterii de profesionalism, experiență și eficiență.  Acum, când mor tineri în spitale, trebuie să știți domnule ministru, domnule secretar de stat, domnilor și doamnelor manageri și directori, că voi sunteți "sistemul”. Iar noi ne-am săturat de acest sistem!".