Ian Nyamangodo, 27 de ani, din Zimbabwe, lucrează la Spitalul Județean de Urgență Neamț, unde a  ajuns în urmă cu aproape patru luni, în octombrie 2017 și de atunci lucrează cot la cot cu medicii în secția de Chirurgie generală, după ce a început rezidențiatul la Iași.

Ian Nyamangodo a ajuns în România acum 8 ani, a făcut Medicina la Iași, s-a botezat ortodox și s-a căsătorit cu o româncă.

Medicul rezident a ajuns în România în urma unei conjuncturi nefavorabile în care se afla țara sa. Absolvise liceul în orașul Mutare, și, dorind să urmeze Medicina a început să caute variante pentru a studia.   

„În 2008, în Zimbabwe a fost o mare criză economică, iar Facultatea de Medicină a fost închisă, nu erau bani pentru cursuri. Am căutat în Anglia, în SUA, dar era foarte scump. În Anglia, se ajungea la 25.000 de lire pe an. Tata mi-a sugerat să mă îndrept spre România, deoarece știa că în anii ’80, mulți conaționali veneau aici pentru Medicină. Am aflat că România intrase în UE și m-am gândit că totuși e bine", își amintește Ian, potrivit Adevărul.

În ianuarie 2017, Ian s-a căsătorit cu Loredana, o tânără pe care a cunoscut-o în urmă cu doi ani în Iași. Cei doi tineri locuiesc împreună cu părinții fetei, în satul Filioara, din comuna Agapia.   

Înainte de căsătorie, el a făcut un alt pas important în viață, botezându-se ortodox.   

„Am fost botezat în noiembrie 2016. Motivul a fost că familia mea este ortodoxă. Eu am fost de religie romano-catolică, dar nu eram practicant. Toată lumea caută să găsească liniște și eu am găsit această liniște în religie. Pentru mine există Dumnezeu, iar Dumnezeu este important. În preotul Dumitru, de la biserica din Filioara, am un adevărat prieten, vorbesc cu el despre toate. El m-a și botezat exact ca pe un copilaș, cu apa de botez, cu mir…".

Ian va pleca în februarie din România pentru a lucra în Anglia, dar spune că va reveni în Neamț în iunie pentru că soția așteaptă un copil.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews