ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ian Nyamangodo, 27 de ani, din Zimbabwe, lucrează la Spitalul Județean de Urgență Neamț, unde a  ajuns în urmă cu aproape patru luni, în octombrie 2017 și de atunci lucrează cot la cot cu medicii în secția de Chirurgie generală, după ce a început rezidențiatul la Iași.

Ian Nyamangodo a ajuns în România acum 8 ani, a făcut Medicina la Iași, s-a botezat ortodox și s-a căsătorit cu o româncă.

Medicul rezident a ajuns în România în urma unei conjuncturi nefavorabile în care se afla țara sa. Absolvise liceul în orașul Mutare, și, dorind să urmeze Medicina a început să caute variante pentru a studia.   

„În 2008, în Zimbabwe a fost o mare criză economică, iar Facultatea de Medicină a fost închisă, nu erau bani pentru cursuri. Am căutat în Anglia, în SUA, dar era foarte scump. În Anglia, se ajungea la 25.000 de lire pe an. Tata mi-a sugerat să mă îndrept spre România, deoarece știa că în anii ’80, mulți conaționali veneau aici pentru Medicină. Am aflat că România intrase în UE și m-am gândit că totuși e bine", își amintește Ian, potrivit Adevărul.

În ianuarie 2017, Ian s-a căsătorit cu Loredana, o tânără pe care a cunoscut-o în urmă cu doi ani în Iași. Cei doi tineri locuiesc împreună cu părinții fetei, în satul Filioara, din comuna Agapia.   

Înainte de căsătorie, el a făcut un alt pas important în viață, botezându-se ortodox.   

„Am fost botezat în noiembrie 2016. Motivul a fost că familia mea este ortodoxă. Eu am fost de religie romano-catolică, dar nu eram practicant. Toată lumea caută să găsească liniște și eu am găsit această liniște în religie. Pentru mine există Dumnezeu, iar Dumnezeu este important. În preotul Dumitru, de la biserica din Filioara, am un adevărat prieten, vorbesc cu el despre toate. El m-a și botezat exact ca pe un copilaș, cu apa de botez, cu mir…".

Ian va pleca în februarie din România pentru a lucra în Anglia, dar spune că va reveni în Neamț în iunie pentru că soția așteaptă un copil.