ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 26 de ani de la redactarea Proclamației de la Timișoara, membrii Societății Timișoara propun tăierea pensiilor foștilor membri ai Securității și ai aparatului de conducere comunist, inclusiv a lui Ion Iliescu, cu 50 până la 75 la sută, anunță Mediafax.

Marius Oprea, membru al Societății Timișoara și fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comuniste, a afirmat în cadrul unei conferințe de presă convocate pentru a marca 26 de ani de la redactarea și citirea Proclamației de la Timișoara, că propune elaborarea unei legi prin care foștilor securiști și membri ai nomenclaturii comuniste să li se taie pensia cu 50 până la 75 la sută, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Alexandru Vișinescu.

”În ianuarie 2016, președintele Iohannis a promulgat o lege prin care cei condamnați pentru acte de tortură, pe lângă pedeapsa penală suportă și o pedeapsă financiară, li se taie pensia cu 50-75 la sută. E o aiureală această lege, pentru că are ca obiect un singur om, pe Vișinescu. În ceea ce privește o condamnare a responsabililor pentru instaurarea și funcționarea regimului comunist am propus printr-un proiect de lege extinderea prevederilor legii din 2016 cu niște măsuri similare – cei responsabili de funcționarea comunismului, activități de partid și foști securiști, magistrați, pățesc ce pățește în momentul de față și Vișinescu – dacă acest proiect de lege se aprobă, urmează ca în acel fond special în care se varsă acum pensia lui Vișinescu și este destinată victimelor să se verse și acești bani”, a spus Oprea.

Potrivit acestuia, legea i-ar viza pe cei care au făcut parte din nomenclatura comunistă, dar și foști securiști, în total, aproximativ 15.000 de persoane din întreaga țară.