ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii nu renunță la lumina de Înviere. După ce ÎPS Teodosie a cerut statului să permită credincioșilor prezența la slujba celei mai mari sărbători a creștinătății, acum ies la iveală inițiativele cetățenești organizate pentru transmiterea Sfintei Lumini de Înviere. Anul acesta, Slujba Învierii va avea loc în noaptea de 18 sau 19 aprilie.

Astfel, la Târgu Jiu, la inițiativa viceprimarului Adrian Tudor, se strâng voluntari din fiecare parohie a orașului, care vor merge la bisericile respective în noaptea Învierii și vor duce Sfânta Lumina în zonele pe care le vor primi în grijă.

Acțiunea va fi coordonată împreună cu autoritățile locale, astfel încât să fie protejați și voluntarii, și cetățenii care nu pot părăsi locuințele și Sfânta Lumină, așa cum ne-a declarat Adrian Tudor.

„Va fi o acțiune pe bază de voluntariat în care vom lua toate măsurile pentru ca voluntarii, cetățenii și Sfânta Lumină a Învierii să fie protejați. 

Constituim un grup al voluntarilor, unde vom stabili traseul fiecăruia. În principiu, voluntarii parohiali se vor duce înainte de miezul nopții la biserica de care aparține, vor lua lumina și vor merge pe străzile pe care și le-au repartizat.

Ne vom organiza astfel încât să nu circule în grupuri și să ajungă la cât mai mulți oameni. Cei care vor dori, vor ieși să ia lumina, cine nu, nu. Am discutat cu preoții și totul va fi coordonat în cel mai mic amănunt, astfel încât să ducem Lumina oamenilor și în acest an. Vom anunța toate detaliile pe internet, în momentul în care le vom stabili”, a declarat Adrian Tudor pentru ActiveNews.

Din informațiile pe care le avem, acțiuni asemănătoare vor avea loc și în alte orașe.

Deocamdată, având în vedere conținutul ordonanțelor militare ale MAI, slujba de Înviere va avea loc fără credincioși. În urma unei scrisori viralizate a părintelui Andrei Roșca, acesta a anunțat că secretarul de stat Raed Arafat i-a declarat că se gândește la o soluție pentru prezența românilor la slujba de Paști.