ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a subliniat rolul Bisericii Naționale în realizarea Independenței României în cadrul Sesiunii solemne a Academiei Române, dedicată marcării a 140 de ani de la acest mare eveniment.

PF Daniel a arătat că Biserica a fost alături de armată și de oamenii politici ai timpului în realizarea acestui deziderat.

„ În desfășurarea evenimentelor legate de acest act măreț al istoriei noastre, alături de Domnitorul Carol I, de oamenii politici ai timpului și de armata țării, Biserica Ortodoxă Română a îndeplinit un rol de seamă prin slujitorii sfintelor altare, prin viețuitorii din mănăstiri și prin credincioșii săi mireni.

Lucrarea Bisericii Ortodoxe Române s-a făcut simțită încă din momentul pregătirilor pentru plecarea armatei pe fronturile de luptă de la sud de Dunăre. La sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena (21 mai 1877), hramul Catedralei Mitropolitane din București, în cadrul Sfintei Liturghii, în prezența a mii de credincioși, au fost citite rugăciuni de invocare a ajutorului divin și de binecuvântare a armatei române”, a spus PF Daniel, conform agenției Basilica.

Patriarhul a reamintit asistenței faptul că sute de monahi și monahii au servit ca voluntari Armata Română.

„La apelul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române sute de călugări și călugărițe s-au angajat voluntari în armata română, în calitate de infirmieri sau brancardieri.

Ierarhii Bisericii noastre au susținut financiar Crucea Roșie Română, aflată la început de drum. În toate eparhiile au fost formate comitete de preoți care se ocupau cu strângerea de ajutoare (bani, îmbrăcăminte, alimente) pentru susținerea armatei, a văduvelor și orfanilor de război”, a subliniat Întâistătorul Bisericii noastre.


De asemenea, Patriarhul Daniel a subliniat colaborarea benefică pentru poporul român dintre Biserică și Regalitate, dar a transmis și un mesaj important politicienilor actuali.

„Astfel, Biserica Ortodoxă Română, a cărei contribuție la împlinirea marilor idealuri naționale este, din nefericire, insuficient cunoscută, a lucrat mai întâi pentru realizarea independenței și unității poporului român, iar apoi a lucrat pentru recunoașterea drepturilor și demnității ei pe plan extern: dobândirea Autocefaliei în anul 1885 și dobândirea rangului de Patriarhie în anul 1925. De fapt, Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române a fost obținută numai după proclamarea Regatului României în anul 1881, având ca rege pe Carol I, iar ridicarea ei la rang de Patriarhie s-a realizat numai după Marea Unire de la Alba Iulia (1918), în timpul domniei regelui Ferdinand și a reginei Maria. În acest sens, legătura de cooperare între Biserică și Regalitate a fost benefică pentru unitatea și demnitatea poporului român.

Astăzi, toți cetățenii României, toate instituțiile statului și toate cultele religioase avem datoria să păstrăm și să cultivăm darul sfânt al independenței naționale ca fiind un act de dreptate și un simbol al demnității poporului român, obținut cu multe jertfe de vieți omenești și cu multe eforturi spirituale și materiale, spre binele României și bucuria românilor de pretutindeni”, a încheiat Patriarhul României.