ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La trecerea a 40 de zile de la sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos, pe 2 februarie, Biserica Ortodoxă cinstește praznicul Întâmpinării Domnului.

Sărbătoarea amintește de momentul în care dreptul Simeon, la Templul din Ierusalim, Îl primește în brațe cu negrăită bucurie pe Dumnezeu-Omul și mulțumește Tatălui ceresc prin rugăciunea: "Acum slobozește pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, că ochii mei văzură mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău Israel". (Luca 2, 25-26).

Dreptul Simeon era un viețuitor al Ierusalimului, înaintat în vârstă, om cu viață sfântă. Tradiția ne spune că el a fost unul dintre traducătorii în limba greacă ai cărților Vechiului Testament și că a primit cuvânt din Cer că nu va gusta moartea până când nu va vedea pe Izbăvitorul lumii.

În cuvântul rostit la Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din cadrul Reședinței Patriarhale, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a arătat că noi, creștinii de astăzi, "suntem privilegiați deoarece îl putem primi pe Hristos Domnul în fiecare clipă a vieții noastre prin lucrarea Duhului Sfânt". Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a evidențiat faptul că primirea Tainei Sfântului Botez reprezintă "prima întâmpinare a lui Hristos în viața noastră", dar și "temelia tuturor întâmpinărilor".

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat celor prezenți faptul că Biserica este locul unde, în mod deosebit, Îl întâmpinăm pe Hristos, iar Hristos Domnul ne întâmpină pe noi.

"Aici, în Biserică este locul întâlnirii noastre cu Dumnezeu, locul cel mai intim, cel mai sfânt și cel mai propriu pentru ca Domnul să ne întâmpine pe noi și noi să-L întâmpinăm pe Domnul. Și această întâmpinare se vede atunci când intrând în Biserică cu evlavie, cu smerenie, facem semnul Sfintei Cruci, sărutăm Icoana Mântuitorului și apoi Icoana Maicii Domnului purtând pe brațele ei pe Pruncul Iisus. Aceasta este prima întâlnire cu Hristos când intrăm în Biserică. Apoi, întâmpinăm pe Hristos și El ne întâmpină când ascultăm cu smerenie Evanghelia Lui în Biserică, iar într-un mod mai intim și mai intens (întâmpinăm pe Hristos – n.r.) când ne împărtășim cu Trupul și Sângele lui Hristos”, a mai precizat Patriarhul României.

Sursa: Basilica.ro