ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul României a săvârșit vineri o slujbă de Te-Deum în Catedrala Patriarhală cu prilejul aniversării Zilei Naționale a Țării noastre, informează agenția Basilica.

În cuvântul său, Patriarhul Daniel a menționat contribuția Bisericii Ortodoxe Române la realizarea marelui deziderat național.

„Realizarea unității naționale de la 1 decembrie 1918 a fost posibilă și cu aportul Bisericii Ortodoxe Române care a sprijinit Marea Unire a tuturor provinciilor românești într-un stat român unitar, Biserica fiind împreună cu poporul în toate eforturile sale de cultivare a conștiinței naționale și de afirmare a dorinței de unitate națională, în toate provinciile românești, dar mai ales în Transilvania, Basarabia și Bucovina”, a spus Preafericirea Sa.

Potrivit Patriarhului, Biserica s-a implicat în demersurile pentru unire prin ierarhi, clerici, profesori și studenți teologi.

„Prin rugăciune, prin cuvânt rostit, prin cărți tipărite, prin prezența personală și fapta concretă a slujitorilor ei, Biserica a fost activă în lucrarea de unire, implicându-se în realizarea acestui ideal prin ierarhi cărturari, preoți și diaconi patrioți, profesori de teologie și studenți în teologie, aceștia având talent oratoric, putere de convingere și de mobilizare, dar și prin călugări sau călugărițe care au îngrijit soldații răniți, prin mănăstiri și parohii care au organizat colecte de bani și de alimente, toți împreună încurajând moral și ajutând material pe luptătorii români pentru libertate și unitate națională”, a continuat PF Daniel.

Acesta a mai menționat faptul că sute de clerici au avut de suferit în timpul și de pe urma Primului Război Mondial.

„În timpul Războiului din perioada 1916-1918, mai mult de 250 de preoți ortodocși români au însoțit trupele armatei române pe câmpurile de luptă în calitate de confesori militari. Unii dintre ei au murit pe front, alții au fost luați prizonieri și deportați. Peste 200 de călugări și călugărițe au activat ca infirmieri în diferite spitale de campanie sau pe front, unii murind la datorie, din cauza tifosului exantematic.

Sute de preoți au fost anchetați, jefuiți sau alungați din parohiile lor de către inamic, alții au murit împușcați în teritoriile ocupate de trupele germane. În Transilvania, 150 de preoți au fost aruncați în închisorile maghiare, unii fiind condamnați la moarte sau la ani grei de închisoare. Alți peste 200 de preoți au fost deportați în vestul Ungariei, în județul Șopron, unde au trăit în condiții inumane până la eliberarea lor în 1919 de către trupele române”, a explicat Patriarhul.

„Astăzi, toți cetățenii României, toate instituțiile statului și toate cultele religioase”, a subliniat Părintele Patriarh Daniel, „avem datoria să păstrăm și să cultivăm darul unității naționale ca fiind un simbol al demnității poporului român, obținut cu multe jertfe de vieți omenești și multe eforturi spirituale și materiale, spre binele României și bucuria românilor de pretutindeni. Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale care, la finalul slujbei, a intonat Imnul Național al României. Înainte de Te Deum s-a slujit Sfânta Liturghie, moment în care au fost pomeniți toți eroii români.