ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În sâmbăta lui Lazăr, pe 23 aprilie, a avut loc tradiționalul pelerinaj de Florii în Capitală, eveniment la care au participat peste 900 de preoți și mii de credincioși. Pelerinajul a pornit de la Mănăstirea Radu Vodă și s-a încheiat la Patriarhie, unde pelerinii au fost întâmpinați de Patriarhul României.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul și preoții slujitori au împărțit pelerinilor ramurile de salcie și, în jurul orei 16.09, s-a plecat în procesiune pe următorul traseu: Bvd. Mărășești, Bd. Dimitrie Cantemir, Str. Bibescu Vodă, Str. Șerban Vodă, Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou, Str. Principatele Unite,  Str. Ienăchiță Văcărescu, Str. Sfânta Ecaterina,  Biserica Sfânta Ecaterina,  Paraclis Universitar,  Str. Bibescu Vodă,  Colina Bucuriei,  Catedrala Patriarhală.

Pelerinajul a fost deschis în sunet de toacă și convoi de monahi care au purtat sfânta cruce, ripide și steaguri bisericești, dar și de diaconi cu cădelnițe. În continuare, urmează soborul de preoți, purtând ramuri de finic în mâini, împărțiți pe Protoierii. La Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon Nou – Paraclis Patriarhal a avut loc un scurt moment liturgic. În fața lăcașului de cult procesiunea a fost întâmpinată de părinții slujitori ai Catedralei Mitropolitane. Aici a fost rostită o ectenie întreită, iar Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a rostit Condacul al II-lea al Acatistului Intrării Domnului în Ierusalim, potrivit basilica.ro. 

În jurul orei 17.00, pelerinii au ajuns la Biserica Sfânta Ecaterina, Paraclisul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București. Aici, procesiunea a fost întâmpinată de cadrele didactice (clerici și mireni) ale Facultății de Teologie Patriarhul Justinian din București, preoții Bisericii Sfânta Ecaterina precum și de studenți teologi. Peste o jumătate de oră, pelerinajul a ajuns pe Dealul Patriarhiei. Pelerinii au fost întâmpinați la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Daniel, alături de care s-au aflat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a rostit rugăciunea de sfințire a icoanei Praznicului Întrării Domnului în Ierusalim, a sfințit icoana sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim purtată în procesiune astăzi și a rostit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor.

Cu acest prilej, Patriarhul Daniel le-a adresat celor prezenți pe Colina Bucuriei un cuvânt de învățătură. Le-a explicat tuturor că „Pelerinajul de Florii are o mulțime de semnificații duhovnicești, care arată dinamica liturgică și misionară a Bisericii noastre”:

„Pelerinajul de Florii este un memorial, o aducere aminte, o comemorare a Intrării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim după ce a înviat din morți pe prietenul său Lazăr din Betania; în al doilea rând pelerinajul de Florii este o reactualizare a pelerinajelor din primele veacuri ale creștinismului; în al treilea rând acest pelerinaj este o reactualizare a pelerinajelor de Florii care au avut loc în România până la instaurarea regimului comunist ateu”.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit, potrivit basilica.ro, și despre o altă semnificație a pelerinajului de Florii, și anume „prevestire și mărturisire a biruinței lui Hristos asupra morții”:

„Pelerinajul este, în esența lui, prevestire și mărturisire a biruinței lui Hristos asupra morții după ce a intrat în Ierusalim ca să treacă prin suferință și moarte, să fie îngropat și apoi a treia zi să învieze din morți, dăruind lumii viață veșnică. Intrarea Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalimul pământesc avea un scop mai înalt și anume trecerea prin moarte la Înviere și intrarea în Ierusalimul Ceresc, acolo unde moarte nu va mai fi (cum ne arata cartea Apocalipsei, cap. 21) și unde nu va mai fi întuneric, ci lumină, pentru că cetatea Ierusalimului Ceresc nu mai este luminată de soare, ci de însăși prezența lui Dumnezeu în ea. De aceea, pelerinajul pleacă de la o biserică și ajunge la o altă biserică, întrucât, așa cum spune slujba de sfințire, Biserica este icoana pe pământ a Ierusalimului ceresc, a împărăției Iubirii luminii neînserate și bucuriei Preasfintei Treimi. (…) Ierusalimul ceresc este reprezentat de fiecare biserică ortodoxă prin faptul că Învierea lui Hristos este temelia învierii de obște, temelia învierii tuturor oamenilor în ziua de Apoi”.

Procesiunea de Florii s-a încheiat în jurul orei 17.45. Pelerinajul de Florii a fost interzis de regimul comunist, în 1948, și a fost reluat, la București, în anul 2008, la inițiativa și cu binecuvântarea Patriarhului Daniel.