ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pensiile pentru militari, polițiști și funcționari publici cu statut special ar putea fi calculate în cuantum de 80% din baza de calcul, în loc de 65%, potrivit unui amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 57/2015, adoptat în Comisia de muncă. 

Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puțin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de legea pensiilor de serviciu, de o pensie specială în cuantum de 80% din baza de calcul, potrivit unui amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 57/2015, adoptat în Comisia de muncă.

Un alt amendament, adoptat de senatorii din Comisia pentru buget, prevede că pensia stabilită, recalculată și actualizată nu poate depăși cuantumul de 100% din baza de calcul, scrie Mediafax

OUG 57/2015 a fost contestată de foști militari, care au protestat în fața Guvernului la sfârșitul lunii decembrie pentru că ordonanța nu ar mai permite luarea în calcul a unor sporuri și a altor drepturi bănești temporare sau susceptibile de a fi introduse cu dedicație doar pentru un eșantion restrâns de beneficiari, pensiile urmând să fie calculate în funcție de soldă sau salariul brut într-un interval de șase luni consecutive din ultimii cinci ani.

În forma inițială a OUG 57/2015, formula de calcul pleacă de la o bază de 65% din salariu, la care se adăuga unu la sută pe an, după 25 de ani de vechime, procentajul putând crește doar până la 85%.