ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O verificare făcută în 2015 în sistemul ajutoarelor sociale a scos la iveală fraude de proporții, a declarat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru. În unele cazuri, 20% din aceste beneficii au fost acordate fraudulos, a susținut ministrul, care a adăugat că a cerut ca aceste verificări să fie făcute din nou, iar cifrele au reconfirmat această situație. Dragoș Pîslaru a anunțat că, în cel mult două săptămâni, va fi publicat proiectul care va reforma „din temelii” sistemul.

„În anul 2015 Banca Mondială, pe un contract de împrumut pe care îl are cu Guvernul României a lucrat împreună cu ANPIS (Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială) pentru a reduce fraudele din sistemul de șomaj, de beneficii sociale. Ce au scor în evidență făcând un inventar la două mii și ceva de primării. Într-un caz aveam cam 20% fraude în zona de investigație, într-un alt caz aveam undeva pe la 11% ceea ce reprezintă niște sume exorbitante. Eu, când am auzit, în urmă cu câteva luni de aceste evidențe am întrebat: «de ce nu s-a reacționat?» și răspunsul a fost: «mai bine se țin sub preș că sunt lucruri care deranjează» și doi, care este un lucru foarte important, este esențial, am comandat o nouă anchetă ca să văd și cu instrumentele pe care le am eu cât de grav stăm. Și am făcut ancheta mai ales pe persoanele cu dizabilități. Și rezultatele mi-au reconfirmat și acele rezultate din 2015”, a spus Dragoș Pîslaru.

Ministrul Muncii a anunțat că va prezenta, în următoarele zile, cifrele acestor noi verificăria spus că fraudele sunt „un procent semnificativ”. „Ajutoarele acestea sociale sunt date pe baza unor documente, fără niște anchete sociale care să se facă serios, în teren. Asta este ideea”, a explicat acesta.

Dragoș Pîslaru a spus și că în cel mult două săptămâni vor fi inițiate o ordonanță de urgență și o hotărâre de guvern prin care aceste situații vor fi corectate, iar inspecția socială va fi „reașezată in temelii” și va avea puteri sporite, asemănătoare Inspecției Muncii.