ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pensiile distribuite de Poșta Română în bani cash vor începe să fie transmise de poștași începând de joi, astfel că în luna ianuarie vor exista întârzieri de 3-4 zile față de o lună obișnuită în distribuirea pensiilor, a declarat, marți seara, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

„Nu e absolut nici un pericol (cu livrarea pensiilor în ianuarie, n.r.). Este un mic decalaj, cauzat de zilele libere de la începutul anului și vom recupera acest decalaj. Dimineață am avut o nouă ședință și fac acest lucru în fiecare zi, urmăresc de două ori pe zi, și la începutul programului și după, să văd ritmul în care se fac plățile pentru pensii. Încep de joi (9 ianuarie, n.r.)", a afirmat Violeta Alexandru, la Digi 24.

Ministrul Muncii a recomandat pensionarilor care pot primi pensia pe card să aleagă această metodă de distribuire a banilor. Violeta Alexandru nu a realizat, probabil, că sunt mulți pensionari care locuiesc în zone fără bancomate sau nu se pot deplasa până la bancă.

„Ele (pensiile, n.r.) sunt în acest moment în procesare pentru plata pe card, nu vor fi cu nimic afectați pensionarii care își primesc banii pe card, și fac un apel ca cei care au posibilitatea să primească pensiile pe card să o facă, pentru că, iată, contează fiecare zi în primirea banilor. Pentru cei care primesc banii la poartă, în cash, este acest decalaj cauzat de zilele libere, pe care le vom recupera”, a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a explicat că întârzierea de distribuire a pensiilor cash în ianuarie a fost cauzată de procedurile specifice încheierii anului 2019.

„Începând de joi dimineață, Ministerul Finanțelor a pregătit deschiderea de credit, sunt niște proceduri care nu se puteau face în decembrie, eu am fost foarte atentă încă de la sfârșitul anului, n-am pierdut nicio zi, m-a interesat în mod deosebit să nu existe nicio zi de întârziere imputabilă nouă, în sensul că am stat degeaba și nu am făcut tot ce era omenește posibil. S-au deschis creditele la Ministerul Finanțelor, banii au ajuns în Trezorerie, este o procedură care nu se putea face, și să fi vrut s-o fac în decembrie, până nu se închidea luna decembrie n-aveam cum să încep aceste proceduri pentru ianuarie”, a adăugat Violeta Alexandru.

Aceasta a precizat că a solicitat poștașilor să scurteze termenul de două săptămâni în care în mod normal se finalizează distribuirea pensiilor la nivel național.

„Imediat ce am venit din aceste zile libere, mă refer la toți angajații, că eu am lucrat și în această perioadă, s-au deschis creditele, au ajuns banii în Trezorerie, au ajuns banii la Poșta Română. Se încep plățile în teren cu joi dimineață, fapt care va face ca în zilele următoare oamenii să primească pensiile fără absolut niciun pericol să nu le primească. Ba chiar mi-am rugat colegii de la Poșta Română să facă un efort, și, față de perioada de aproximativ două săptămâni cât dura acoperirea națională pe întreg teritoriul României, să scurteze la o săptămână, să facă un efort. (Vor fi întârzieri, n.r.) de trei-patru zile față de calendarul obișnuit pentru pensiile care ajung cu poștașul”, a încheiat ministrul Muncii.