ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


S-a vorbit mult despre ușile containerului și despre faptul că una dintre ele era blocată. S-a vorbit și despre pragul de 7 cm, de care s-au împiedicat victimele ce alergau spre ieșire. Ȋnsă, până acum, nu s-a vorbit deloc despre celelalte PATRU UȘI care existau în Club Colectiv. Fiecare dintre ele ar fi însemnat, în acea seară nenorocită, o șansă în plus la viață pentru cei prinși în incendiul din interior.

Ȋn exclusivitate, ActiveNews vă dezvăluie locul în care erau poziționate aceste uși, dar și din ce motive ele au devenit inutilizabile.

 
 
1. UȘA CÃTRE CLUBUL SALSA

Ea se afla amplasată chiar în partea stângă a scenei. La momentul incendiului, când oamenii s-au călcat la propriu în picioare pentru a ieși din container, acea ușă putea fi o șansă. Ȋnsă cel mai probabil, de ea nu știau decât angajații clubului. 
Ușa dublă, care are o lățime de 1,8 m apare în fotografiile făcute pe vremea când în spațiul ocupat de Club Colectiv funcționa Club Guantanamo.

Dar și în pozele realizate în 2013, cu ocazia lucrărilor de reamenajare a Clubului Colectiv.

Și patronii de la Club Colectiv vorbesc despre această ușă, în declarațiile lor din dosar. 

„Inițial, când noi am preluat clubul, exista o cale de acces în clubul Colectiv, trebuia să treci prin clubul Salsa. Ușa era situată în lateralul scenei. Când am intrat să vedem clubul, am remarcat că din clubul Colectiv se putea ieși direct afară, prin intermediul unei alte uși metalice. Noi am montat containerul, am lărgit ușa de la intrare, pentru a ușura accesul. După ce am creat această ieșire, ușa din spate care corespunde cu clubul Salsa a fost închisă, pentru că așa au dorit cei de la Salsa care nu au dorit să rămână deschisă ușa.” (Mincu Costin)

„Spațiul respectiv avea din construcție o ieșire care este funcțională, și încă o ieșire care corespundea cu clubul Salsa. Ieșirea către Salsa este blocată, fiind închisă. Nu îmi aduc aminte cum era închisă ușa dinspre Salsa, pe partea noastră fiind montate stații de amplificare. Nu știu cu ce era închisă ușa. Ușa a fost închisă în anul 2013, de la momentul la care noi am preluat clubul. Aparatura pe care noi am pus-o era până la nivelul genunchiului.” (Anastasescu Alin) 

Celălalt asociat, Gancea Paul spune că „referitor la cea de-a doua ușă, pot preciza că nu se poate trece dintr-o parte în alta, dar nu știu de ce nu se poate trece. Acolo este pusă instalația de sunet”. 
Ȋn urma unei expertize realizate de specialiști în interiorul clubului, după incendiu, s-a concluzionat însă că „această ușă este închisă și asigurată cu lanț și lacăt pe partea interioară”.

Dacă ușa ar fi fost accesibilă și la vedere, șansele de supraviețuire ale victimelor ar fi fost și ele categoric mai mari. Ȋn acea seară, Club Salsa era deschis, acolo fiind organizat un alt un eveniment artistic, de proporții mult mai reduse decât concertul din Colectiv.
 

2. UȘA LATERALÃ A CONTAINERULUI

O ușă dublă, situată pe partea dreaptă a acestuia, având o lățime de 2,25 m. 

Această ușă este mai mare decât ieșirea principală din container, cea care a fost blocată cu trupurile victimelor. Deschiderea acestei uși laterale însemna o șansă la viață în plus pentru cei rămași înăuntru și intoxicați cu fum. 
Că aceste uși puteau fi deschise o demonstrează și o fotografie realizată în iulie 2015, cu trei luni înainte de tragedie.

Ȋnsă nici măcar pompierilor veniți la intervenție nu le-a dat prin cap să deschidă ușa laterală a containerului, pentru a grăbi evacuarea victimelor. 
 
 


3. UȘA CÃTRE CURTEA INTERIOARÃ

Pe peretele unde este amplasat containerul exista o altă ușă dublă, având lățimea de 1,3 m. Ea se află în același spațiu cu scările ce duc spre birouri. Este o ușă metalică, prevăzută în partea superioară cu geamuri. 
 

Raportul de expertiză nu menționează nimic despre această ieșire, deși ea apare în schița tehnică.
Cel mai probabil, și această ușă, ca și cea comună cu Clubul Salsa, era blocată pe interior.

4. UȘA DIN GARDEROBÃ  

Ȋn momentul declanșării incendiului, oamenii aflați în Club Colectiv s-au îngrămădit spre singura ieșire de care aveau habar. Ușa din termopan ce fusese montată în peretele containerului. Ȋn acea seară, o parte a ușii era blocată. Și zeci de oameni s-au strivit între ei pentru o portiță de salvare ce avea doar un metru lățime. Multe dintre victime s-au adăpostit atunci în garderoba amplasată lângă intrare.

Și-n timp ce încercau să supraviețuiască iadului, fumului toxic și focului ce veneau din interior, habar n-aveau că lângă ei, chiar în acel spațiu, mai există încă o ușă. A patra ușă neștiută. Ea apare în schița tehnică realizată de experți ca fiind „ușă zidită”, însă în raport, nici de această dată, nu există vreo altă referire la ea. 

Cine și când a zidit-o? Expertul numit de Parchetul General precizează, în raport, că  „spațiile anexe, parapetul barului, instalațiile electrice sanitare, zidirea golului ferestrelor etc au fost într-o anumită formă realizate anterior preluării spațiului de către Music Hall”, adică în perioada în care aceste spații „au fost închiriate de Club Salsa – Club Guantanamo.”

Conform legislației în domeniu, într-un spațiu de mărimea Clubului Colectiv (415 mp – suprafață utilă) trebuia asigurate minim două căi de evacuare a persoanelor. 

Teoretic, în Club Colectiv existau 5 (cinci) ieșiri. Practic însă, trei dintre ele erau fie blocate, fie zidite, iar cea de-a cincea, ușa laterală a containerului, a trecut neobservată. Fiecare dintre acele uși putea să facă, în seara de 30 octombrie, diferența dintre viață și moarte.