ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 21:35  A început seria de discursuri de la mitingul PSD. Printre cei care au luat deja cuvântul se numără Gabriela Firea, Liviu Pleșoianu, Călin Popescu Tăriceanu, Mariana Rarinca, Olguța Vasilescu.

Călin Popescu Tăriceanu: „Dragi români, pentru mine este o după-amiază frumoasă, pentru că adie vânt de libertate. Sunt mândru de voi și de România. Vreau să vă spun că acum cîteva zile, fiul meu mijlociu Mihai m-a întrebat de ce facem acest miting. Facem acest miting pentru libertate. Am venit să mă ntâlnesc cu cei care cred că România trebuie să rămână liberă, România este o țară suverană, România trebuie să trăiască liberă. Am venit să strigăm că judecătorii trebuie să judece liberi. Am crezut că după 89 ne-am câștigat dreptul la libertate. Democrația nu supraviețuiește singură, trebuie încurajată și apărată. Visul de libertate nu s-a îndeplinit. Trăim într-o democrație controlată de zece ani. Ne confruntăm cu un fenomen numit statul paralel, omniprezent în economie, mass-media, justiție. Speranțele noastre nu sunt îndeplinite și trebuie să continuăm să luptăm până când vom învinge forțele oculte care au pus mâna pe această țară. Trebuie să ne luăm democrația înapoi. O democrație adevărată respectarea alegerilor libere, că suntem toți egali în fața legii. Nimeni nu este mai presus de lege. Mai este puțin până să proclamăm statul paralel, statul politico-mafiot. Dacă vom accepta să finanțăm acest mecanism să nu ne întrebăm de ce nu sunt bani pentru sănătate sau educație. Cum se explică că Kovesi a devenit mai importantă decât Constituția? Sunt convins că nu veți accepta ca securitatea nu a murit ci doar s-a transformat, vrea să fie din nou la putere, mai perfidă, s-a insinuat pas cu pas. Știm sistemul pas cu pas, ne asucltă telefoanele, ne urmărește și ne bagă la pușcărie. Se spune că democrația este orfană, noua securitate are doi părinți: Traian Băsescu și Klaus Iohannis. Fac un apel pentru toți cei acoperiți, din presă, politică, administrație, tuturor le cer curajul să fie partea schimbării și a reconcilierii, in ceea ce mă privește mă angajez să lupt în continuare. Voi face asta cu colegii din ALDE și partenerii din PSD”.

ACTUALIZARE 19: 41  Sute de mii de persoane s-au adunat în Piața Victoriei pentru mitingul organizat de PSD - ALDE. Participanții la miting flutură steaguri tricolore și ale Uniunii Europene, dar au desfășurat și un drapel al României lung, care este purtat pe o mare parte din suprafața Pieței Victoriei, informeaza Romania TV.
 
Manifestanții poartă pancarte pe care se poate citi: „Abuzurile voastre au îngrădit libertatea noastră„, „Jos statul paralel”, „Vrem libertate", „Ultima soluție e în Constituție”, „Am crescut veniturile românilor. Scuză-ne Klaus", „Vrem Guvernul României, nu Guvernul meu", „Prosperitate, nu securitate!".

La miting sunt prezenți și reprezentanți ai ALDE și ai PNTCD.
 
Știrea inițială

Sâmbătă, 9 iunie, se anunță o zi incendiară, la propriu și la figurat, în București. Pe lângă căldura de iunie, atmosfera va fi încinsă și de faptul că în Capitala României vor avea loc, la un interval scurt de timp, multe manifestații și mitinguri. Iar după cum se știe, acolo unde sunt mulți oameni, există riscul unor incidente.

Astfel, de-a lungul zilei, mii de persoane vor mărșălui sau protesta prin tot Bucureștiul. De la ora 10:00 va începe un marș organizat de Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea și Grup de Inițiativă Domnești, prin se va cere modernizarea zonei Prelungirea Ghencea - Domnești. Evenimentul se va desfășura chiar în acea zonă.

Asociația Română „Quigong Falun Dafa România” organizează o acțiune de informare în fața ambasadei Chinei, de la 11:45 la 13:45.

De la ora 13:00 are loc Marșul Normalității, organizat de Partidul Noua Dreaptă. Evenimentul are ca punct de plecare Bulevardul Lascăr Catargiu și va continua pe traseul: Piața Romană - Bd Magheru - Bd Nicolae Bălcescu - Piața Universității - Bd I C Brătianu - str. Halelor - Splaiul Independenței - Dealul Patriarhiei.

De la ora 17:00 va începe contra manifestația activiștilor homosexualității. Punctul de întâlnire va fi Calea Victoriei, continuând pe traseul: Bd. Elisabeta - Piata Universității.

Seara, de la ora 20:00, în Piața Victoriei va avea loc mitingul susținătorilor PSD, eveniment la care organizatorii estimează că vor participa peste 150.000 - 200.000 de oameni din toată țara.

Inițial, sâmbătă seara era programată și o contramanifestație a celor de la #rezist, dar până la urmă s-a amânat pentru duminică.   

Tot sâmbătă, însă, va avea loc și finala turneului de tenis de la Roland Garros, în care Simona Halep va încerca să câștige primul ei trofeu de Mare Șlem din carieră.