ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de persoane s-au adunat la Ambasada Finlandei la București, pentru a protesta față de modul în care este gestionat cazul Cameliei Smicală, ai cărei copii, Mihai și Maria, au fost reținuți de către autoritățile finlandeze.

O parte dintre protestatari au afișat steaguri ale României, port tradițional românesc și icoane. Dintr-o boxă amenajată în fața misiunii diplomatice au răsunat imnul României, dar și diverse cântece. La un moment dat, din sistemul de sonorizare s-au auzit țipetele unor copii. Respectivul sunet a fost un mesaj către ambasadoarea Finlandei la București, Paivi Pohjanheimo, a afirmat Victor Roncea, reprezentant al Asociației Civic Media.

„Să audă și modul cum au fost răpiți doi copii minori de la mama lor. Era un strigăt de ajutor disperat", a spus Roncea.

El a spus că protestatarii cer statului român o atitudine „mult mai fermă".

„Vom protesta cu toate mijloacele pe care ni le permite democrația", a spus el.

Într-un interviu acordat în EXCLUSIVITATE pentru ActiveNews, Victor Roncea, a vorbit despre cazul celor doi copii și despre soluțiile care ar trebui găsite pentru ca aceștia să se întoarcă la mama lor.

„Este începutul unui șir de proteste pe care suntem pregătiți să le facem în toată România și chiar și în străinătate. Astăzi, de Sfinții Constantin și Elena, am ieșit pentru Maria și Mihai, copiii Cameliei Smicală, răpiți de peste un an de autoritățile finlandeze, separați și supuși unor abuzuri psihice. Copiii sunt într-o situație disperată. Ambasada Finlandei în România nu dă dovadă de înțelegere, dimpotrivă, încearcă să boicoteze orice dialog între autoritățile românești, parlamentari ai României și colegii din Finlanda. O delegație a parlamentarilor români se va deplasa în Finlanda pentru a încerca să închege acest dialog la fața locului.

În acest moment, ambasada României în Finlanda nu a reușit să intre în contact cu cei doi copii, nici măcar telefonic. Sunt drepturi îngrădite unor cetățeni români, unor cetățeni europeni, unor cetățeni minori aflați într-o stare de urgență. Ambasada nu poate verifica în ce stare se află ei. Mamei nu îi este permis să vorbească cu copii. Vorbim în 2017 de Uniunea Europeană sau vorbim de un trecut tenebros când copiii erau luați și băgați în casele de copii pentru vreo arealizare, vreun plan nazist împotriva copiilor. Am vrea eliberarea celor doi copii neîntârziată, suntem pregătiți de acest război diplomatic pe care îl vom duce cu toate mijloacele pe care ni le conferă democrația. Astăzi s-a ieșit în Timișoara, Botoșani, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Constanța și Ontario, iar mâine se va ieși în alte capitale, se va ieși atât la ambasadele României, cât și la ambasadele Finlandei.

Nu-i vom lăsa pe acești copii până nu vor ajunge din nou acasă, de unde au fost luați. De șapte ani de zile, acești copii nu au reușit să vină în România. Dincolo de faptul că în ultimii doi ani au fost recluzionați practic, nu li s-a permis să călătorească în România, deci iată un alt drept îngrădit, dreptul la liberă circulație în UE. Nu vorbim de URSS, nu vorbim de imperiul nazist, vorbim de UE. Nu este admisibil așa ceva. Nu ne vom lăsa până ce acești copii nu vor veni acasă. Autoritățile române nu au făcut tot ceea ce puteau să facă până acum. Dimpotrivă, fostul ambasador al României în Finlanda; cătălin Avramescu, a împiedicat orice relație a acestei mame cu oficialitățile române. Nu Nu a făcut nici măcar actele care erau necesare pentru consfințirea cetățeniei române. S-au născut ca atare prin legea cetățeniei cetățeni români. Nu a răspuns apelurilor disperate ale Cameliei Smicală de a-și ajuta niște cetățeni români, nu a vrut nici măcar să se întâlnească cu Camelia Smicală.

Astăzi ministrul românilor de pretutindeni, Laura Păstârnac, recunoaște că acolo a fost prima greșeală, prin faptul că ambasada României în Finlanda, prin acest Cătălin Avramescu, nu s-a implicat deloc în acest caz, dimpotrivă. Deci, am pornit cu un mare dezavantaj. Când deja s-au efectuat câteva acțiuni judecătorești, niște acțiuni judecătorești abuzive, pentru că la un moment dat o instanță i-a dat copii și o alta a anulat decizia acestei instanțe fără să asculte martorii. Abuzuri în șir. În acest moment vorbim totuși de doi cetățeni români închiși. Statul român poate să facă mult mai mult, de la nivelul ministrului de externe care se poate implica personal, la cel al primului ministrul, la cel al președintelui, care este președintele tuturor românilor și reprezintă românii și România. Este nevoie de solidaritate în continuare, numai solidaritatea noastră a simplilor români îi poate elibera pe cei doi copii ca și în cazul familiei Bodnariu.”, a spus Victor Roncea pentru ActiveNews.  

Protestatarii au avut pancarte cu mesaje precum „Finnish, it's Time to Finish", „Hands Off Our Kids" și „MAE, reunește familia Smicală'.

Ei au scandat „Hoții de copii", „Mihai și Maria sunt România" și „Copilărie, nu pușcărie!". De asemenea, au interpretat cântece religioase. Unul dintre protestatari a depus, pe gardul ambasadei, o icoană.

Potrivit lui Roncea, protestul este programat să se încheie cu un document semnat și înaintat Ministerului Afacerilor Externe (MAE) prin care se cere „eliberarea copiilor care sunt reținuți, încarcerați practic în aceste lagăre de copii, fără a li se respecta drepturile de cetățeni europeni".

La protest au fost prezenți și parlamentarii Doru Coliu și Constantin Codreanu.