ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Motivele pentru care părintele Cristian Pomohaci a fost caterisit au fost dezvăluite de Mitropolia Ardealului. Aceasta a publicat motivarea deciziei de a-l exclude pe Pomohaci din preoție.

„Sancțiunea de eliberare din demnitatea preoțească și trecerea în starea de laic s-a aplicat de instanța bisericească de apel fostului preot Cristian Dorin Pomohaci în urma completării și rejudecării Dosarului de caterisire al Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Consistoriul Mitropolitan a reținut în seama apelantului, pe lângă singura abatere morală cuprinsă în acest dosar, încă alte trei mari abateri canonice”, precizează reprezentanții Mitropoliei Ardealului.

Potrivit acestora, abaterea morală la care se face referire este „tentativa de săvârșire a unor acte imorale, exprimată printr-un dialog înregistrat și făcut public, abatere incompatibilă cu statutul de preot și care aduce grave prejudicii imaginii Bisericii Ortodoxe”.

Prima dintre abaterile canonice este „denaturarea cu bună știință a Sfintei Liturghii, aducându-se atingere învățăturii dogmatice, până aproape de erezie, prin abateri liturgice cu caracter inovator, de influență neoprotestantă”.

Pomohaci este acuzat, de asemenea, de „neascultare față de autoritatea bisericească, prin neîndeplinirea îndatoririlor canonice, regulamentare și statutare și a tuturor ordinelor și dispozițiilor superiorilor ierarhici, dusă până aproape de schismă”, dar și de ”denigrarea Bisericii prin declanșarea și întreținerea unui scandal mediatic fără precedent”.

„Sancțiunea aplicată fostului preot Cristian Dorin Pomohaci are rostul de a apăra morala, doctrina și rânduielile liturgico-canonice ale Bisericii și, în același timp, de a acorda acestuia șansă la pocăință și îndreptare”, mai spun reprezentanții Mitropoliei Ardealului.

Aceștia reamintesc că decizia este definitivă, dar, dacă-și dorește iertare, fostul preot trebuie să dea dovadă că ”de la pronunțarea sentinței, a rămas ascultător Chiriarhului său și a dat dovadă de pocăință și îndreptare timp îndelungat”.

Ridicarea caterisirii o face Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar a pedepsei destituirii o face Sinodul Mitropolitan.

Destituirea din slujirea clericală are aceleași consecințe dogmatice și canonice la fel ca și caterisirea. Cel destituit nu mai este cleric, ci laic, nu mai are dreptul de a purta ținuta clericală, de a folosi veșminte preoțești și de a face slujbe, de a fi duhovnic și de a săvârși rugăciuni.

Singura deosebire dintre caterisire și destituirea din slujirea clericală, este aceea că cel demis are posibilitatea de a desfășura activități social-filantropice, culturale, iar activitatea și conduita sa vor fi evaluate anual, de Chiriarh, care va urmări dacă cel pedepsit respectă cele prevăzute în sancțiunea Consistoriului.

„În cazul în care fostul preot va continua să stăruie în săvârșirea abaterilor pentru care a fost sancționat sau a altor abateri și mai grave, instanța bisericească se poate autosesiza, urmând să-l judece ca pe un laic, cu pedepsele prevăzute de Sfintele Canoane”, mai precizează reprezentanții Mitropoliei Ardealului.

Aceștia anunță că fostul preot Cristian Pomohaci a depus, imediat după ședința din 5 octombrie, o cerere de retragere din preoție, însă apreciază că aceasta este „tardivă și fără obiect”.

Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a judecat, în 5 octombrie, apelul formulat de Cristian Pomohaci la decizia de caterisire.

Ședința a durat mai bine de șapte ore, iar Consistotiul a rămas în pronunțare.

A doua zi, reprezentanții Mitropoliei Ardealului au anunțat că au decis excluderea din cler a celui judecat întrucât ”sarcina preoției, cu toate exigențele ei morale, dogmatice și canonice, este prea greu de purtat pentru Cristian Pomohaci”.

Preotul Cristian Pomohaci, care a fost caterisit în 28 iulie de către Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, a contestat decizia la Mitropolia Ardealului de care aparține ierarhic parohia în care a slujit.

În 23 august, Mitropolia Ardealului a anunțat că apelul „întrunește condițiile de admisibilitate”.

Cristian Pomohaci, ce este și cântăreț de muzică populară, este cercetat pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, cazul fiind preluat de Parchetul General. Totul a fost surprins într-o înregistrare audio de 22 de minute, în care preotul încearcă să îl convingă pe adolescent să întrețină relații sexuale cu el și chiar să mai aducă și alți tineri.

Preotul Pomohaci a mai fost acuzat, în 2013, de practici precum exorcizarea, primind canon să meargă o perioadă la Mânăstirea Afteia pentru a se căi pentru faptele sale.