ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, și-a exprimat speranța, printr-un cuvânt adresat la finalul slujbei de Bobotează, ca măcar o parte dintre milioanele de români plecați în străinătate să se întoarcă acasă, informează Agerpres. 

Peste două mii de credincioși au participat duminică, atât în catedrala din Cluj-Napoca, cât și în piața din jurul ei, la slujba de Bobotează oficiată de mitropolitul Andrei Andreicuț și de un sobor de preoți.

La finalul slujbei, după sfințirea celor 20.000 de sticle cu apă, mitropolitul a amintit că deși evenimentul are loc într-unul din marile orașe ale României, sărbătorile au, la sat, un farmec aparte și a făcut un apel pentru repopularea acestora.

„Sărbătorile sunt frumoase peste tot, odinioară însă, la sat, ele aveau un farmec aparte. De aceea, constatând ca satele îmbătrânesc, locuitorii lor sunt mai puțini, Sfântul Sinod a declarat acest an ca an al satelor românești. Tare am vrea sa se regenereze satele noastre românești. Această împuținare a populației este și pentru că nu este foarte mare natalitatea, dar e în mod deosebit pentru ca aproape cinci milioane de români au plecat pe alte plaiuri. Au plecat din motive obiective, pentru pâinea cea de toate zilele. Dar încet-încet s-a creat un curent și tare am dori ca el să își schimbe sensul și să revină acasă", a spus mitropolitul Clujului.

Înaltul ierarh a mai amintit că, altădată, la sfințirea mare a apei participau și domnitorii, alături de mitropolit, iar mai târziu, când România a devenit regat - regii Carol, Ferdinand și Mihai au continuat tradiția.

„Mergând pe firul acestei tradiții, și noi pe plan local, cu prefectul, cu președintele filialei Cluj a Academiei Române, participăm la această celebrare importantă. Să dea Dumnezeu ca apa sfințită să vă binecuvânteze casele și viața și anul acesta care a început să fie foarte, foarte bun", a spus mitropolitul Andrei.

La liturghia de duminică au participat președintele filialei Cluj a Academiei Române, Emil Burzo și prefectul Clujului, Aurel Cherecheș.